Nu skal krav om biobrændstof i hus: Regeringen på jagt efter 200 millioner

FINANSLOV: Regeringen lægger op til at hæve kravet for iblanding af biobrændstoffer i benzin og dieselbiler, viser internt notat. Pengene skal bare lige findes.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Morten Øyen

Regeringen er på jagt efter 210 millioner kroner til at finansiere et krav om mere biobrændstof i benzin og diesel.

Det fremgår af et internt regeringsnotat fra 5. september, som Altinget er i besiddelse af.

Ønsket om at forhøje andelen af biobrændstoffer i benzin og diesel er ikke nyt – og slet ikke et, S-regeringen står alene med. Faktisk stod et enigt Folketing bag det med energiaftalen i juni 2018.

Af energiaftalen fremgår det, at man agter at forhøje iblandingskravet fra de nuværende 5,75 procent til 10 procent, medmindre der kan findes bedre måder til, at Danmark kan opfylde sit EU-mål for vedvarende energi i transportsektoren i 2020.

Fakta
EU's krav om grøn transport
Det fremgår af EU's direktiv 2009/28/EF, herefter benævnt VE-direktivet, at 10 procent af energiforbruget anvendt på vej og bane i 2020 skal udgøres af vedvarende energi.


I Energiaftalen af 22. marts 2012 fremgår det, at man i 2020 agter at forhøje iblandingskravet for biobrændstoffer fra de nuværende 5,75 procent til 10 procent, medmindre der kan identificeres mere hensigtsmæssige måder at opfylde direktivets krav på.

I VLAK-regeringens klima- og luftudspil fra oktober 2018 var der så et forslag med om mere biobrændstof i benzin og diesel. "Regeringen vil forhøje kravet for iblanding af biobrændstoffer i benzin og diesel til otte procent. Det bidrager også til, at Danmark kan opfylde sit EU-mål for vedvarende energi i transportsektoren i 2020," hedder det i udspillet. 

Kilde: Energistyrelse, Klima- Energi-, og Forsyningsministeriet.

Ifølge notatet, der følger op på et møde i regeringens koordinationsudvalg, bliver regeringens økonomiudvalg nu forelagt sagen vedrørende den manglende finansiering.

"Hvis der ikke findes konkret finansiering, vil der være et finansieringsbehov på cirka 210 millioner kroner i 2020," står der i notatet.

Med i VLAK-udspil
Det er ikke første gang, en regering er på jagt efter penge til at finansiere forslaget.

VLAK-regeringen havde det også med i sit klima- og luftudspil fra oktober 2018, hvor det blev foreslået at forhøje kravet om iblanding af biobrændstoffer i benzin og diesel til otte procent.

"Biobrændstoffer kan sænke CO2-udledningen for både personbier, busser og anden tung transport i en overgangsperiode," hed det i VLAK-udspillet, hvor det blev anslået, at forslaget ville spare danskerne for en million ton CO2 frem mod 2030.

0:000:00