Nu starter klimaforhandlingerne: Her står partierne

UDGANGSPUNKT: Der er både forslag om akutpakke, grøn ”rigmandsskat” og et ultimatum i luften, når klimaminister Dan Jørgensen tirsdag indleder forhandlingerne om klimahandlingsplanen.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Tirsdag sættes forhandlingerne om en klimahandlingsplan i gang, når klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) inviterer partierne bag klimaloven til sættemøder.

Forude venter en svær øvelse i at finde initiativer, der kan sikre, at Danmark kan nå målet om 70 procents CO2-reduktion i 2030.

Dertil kommer, at S-regeringen også skal finde enighed på tværs af partier, der hver især har deres egne ønsker og krav til, hvordan det kan gøres bedst.

Altinget bringer her et overblik over, hvordan partierne har positioneret sig forud for forhandlingerne.

Læs også

Enhedslisten vil have "rigmandsskat"
Enhedslisten har taget to hovedkrav med sig i tasken, når de tager til forhandlinger med Dan Jørgensen. Den grønne omstilling skal betales med en højere grøn check og en særlig grøn skat for de rigeste danskere.

Ved at sende regningen til de mest velstillede danskere vil Enhedslisten sørge for, at den grønne omstilling ikke giver en øget ulighed i Danmark.

”Vi kommer i dag med to konkrete forslag. For det første en grøn rigmandsskat, som skal skaffe mindst halvanden milliard til grønne investeringer i havvindmøller, ladestandere til elbiler og anden infrastruktur. For det andet vil vi sikre den sociale balance ved at hæve den grønne check, når vi skal indføre forbrugsafgifter som for eksempel en hævet benzinafgift. På den måde sikrer vi, at de fattigste ikke betaler en uforholdsmæssig stor del af regningen,” udtaler Pernille Skipper i en pressemeddelelse.

Radikales trussel om ultimatum
De to krav kridter banen op til noget, der kan blive et svært slagsmål med Enhedslisten på den ene side og Radikale på den anden side.

Radikale forsøgte allerede under finanslovsforhandlingerne at komme den grønne check til livs. Checken kompenserer danskere med lavere indkomster for miljø- og klimaafgifter. Partiet sagde dengang, at den grønne check er et forældet levn fra dengang, hvor de grønne afgifter var meget høje. Nu er pengene bedre givet ud, hvis man for eksempel lader dem gå direkte til klimatiltag.

Dagen før forhandlingerne er Radikale dog blødt lidt op på den front. Ifølge Berlingske lægger Radikales klimaordfører, Ida Auken, op til at kompensere for sociale skævheder gennem for eksempel et grønt fribeløb eller den grønne check.

I samme artikel opfordrer den radikale klimaordfører også regeringen til snarest at lave en akutpakke, der kan sætte fart på den grønne omstilling.

Inden forhandlingerne har Radikale dog gjort sig mest bemærket for et andet krav. Partiets politiske leder, Morten Østergaard, har krævet, at der er en handlingsplan på plads inden grundlovsdag. Ellers vil Radikale trække tæppet væk under Dan Jørgensen.

SF foreslår akutpakke
SF lægger ud med at bede Dan Jørgensen om at skrue tempoet op.

Partiet går til forhandlingerne med en akutpakke, der skal realiseres med det samme, mens politikerne forhandler videre om fremtidige tiltag.

”Vi skal have turbo på. Derfor vil vi med vores klima-akutpakke forhindre, at vi investerer i sort energi, mens vi forhandler om fremtidens grønne mål. Det vil sige fremrykning af havvindmølleparker, flere ladestandere til elbiler og mere skov,” udtaler SF’s klimaordfører i en pressemeddelelse.

Foruden sin akutpakke har partiet også to krav til finansieringen af den grønne omstilling. Den skal betales med en grøn topskat og med afgift på flyrejser.

Venstre klar til at gøre brug af afgifter
I oppositionen afventer både Venstre og Dansk Folkeparti også erhvervslivets anbefalinger, der kommer i næste uge, hvor de såkaldte klimapartnerskaber præsenterer deres idéer.

Men i kølvandet på Klimarådets udspil, erklærer Venstre sig klar til at se på afgifter som et virkemiddel.

Det siger Venstres klimaordfører, Tommy Ahlers, til Altinget

”Jeg tror ikke, at vi kan lave en succesfuld omstilling til grøn omstilling uden også at kigge på afgifter. Det er lidt en rodebutik i dag; det siger Klimarådet også. Der er afgifter i dag, som nærmest modvirker den grønne omstilling. Så det bliver en del af de elementer, vi kommer til at se på,” siger Tommy Ahlers.

Tidligere har Venstre også sagt, at partiet er klar til at bruge penge fra råderummet til at finansiere den grønne omstilling. Den idé passer ikke til Socialdemokratiets plan om, at alt fra det økonomiske råderum skal gå til velfærd.

Derudover er Venstre også uenig i Dan Jørgensens plan om at splitte forhandlingerne om handlingsplanen op i flere delaftaler. Oppositionspartiet kræver i stedet, at man forhandler hele pakken på en gang.

Mens støttepartier valfarter til forhandlingerne med forslag og krav, venter Socialdemokratiet med sit eget udspil, til erhvervslivet også har afleveret sine anbefalinger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

Signe Munk

MF (SF)
Sygeplejerske (Via UC, 2023), ba.scient.pol. (Aarhus Uni. 2013)

Tommy Ahlers

Bestyrelsesmedlem, Concito, iværksætter, fhv. MF og uddannelses- og forskningsminister (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 2001)

0:000:00