Ny aftale skal udfase tusindvis af olie- og gasfyr i de næste ti år

AFTALE: Ny aftale sikrer 2,3 milliarder kroner til fire tilskudspuljer, der skal sætte skub i udfasningen af fossil opvarmning af danske husstande. Dansk Fjernvarme savner klarhed over udmøntning.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Omkring 60-70.000 oliefyr og 120.000-170.000 gasfyr skal udskiftes frem mod 2030.

Det er hovedmålet for den nye aftale, som alle Folketingets partier på nær Nye Borgerlige har indgået fredag formiddag.

Det ventes, at aftalen kan reducere Danmarks CO2-udledninger med 0,7 milliarder tons.

Der er i alt afsat 2,3 milliarder kroner til fire specifikke tilskudspuljer. Derudover forventes det, at aftalen kommer til at koste statskassen 1,9 milliarder kroner i afgiftstab - hvilket giver en samlet pris på omkring 4,2 milliarder kroner.

"Nu bliver det lettere og billigere for danskerne at skifte fra sort til grøn varme. Olie- og gasfyr skal skiftes ud med varmepumper, der kører på grøn strøm og flere skal på fjernvarmenettet," siger klima- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

Fire puljer
Aftalens afsætter i alt 405 millioner til fjernvarmepuljen, 165 millioner til skrotningsordningen, 1,26 milliarder til bygningspuljen og 470 millioner til afkoblingsordningen.

Bygningspuljen giver blandt andet tilskud ved skift til varmepumper og isolering af klimaskærme, mens afkoblingspuljen, som navnet hentyder, giver tilskud til afkobling af gasfyr.

Fjernvarmepuljen udbetales til fjernvarmeselskaberne, der får tilskud til udrulning af fjernvarmenettet i nye områder, mens skrotningsordningen giver tilskud til virksomheder for at tilbyde deres forbrugere varmepumper på abonnement.

500.000 fossile husstande
Et central spørgsmål i udfasningen af gas- og oliefyrene - der tilsammen forsyner omkring en halv million danske husstande i Danmark - har været balancen mellem fjernvarme og individuelle opvarmningssystemer som for eksempel eldrevne varmepumper.

0:000:00