Ny bog advarer mod energivenlige vinduer

KULTURARV: Bygningskultur Danmark kommer med en række anbefalinger til energieffektiviseringer, der ikke går på kompromis med bevaringsværdige bygningers æstetik i ny guidebog.

Der er 9.000 fredede bygninger og 350.000 bevaringsværdige bygninger i Danmark.
Der er 9.000 fredede bygninger og 350.000 bevaringsværdige bygninger i Danmark.Foto: Erik Luntang/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Behold de gamle vinduer, og hold igen med udvendig efterisolering.

Sådan lyder anbefalingerne i en ny guidebog, som Bygningskultur Danmark har udgivet til ejere af fredede og bevaringsværdige huse.

Ifølge bogens forfatter, arkitekt MAA Jeanne Brüel, har man i bølgen af energirenoveringer på boligmassen en tendens til at glemme æstetikken.

”Vi synes ikke, man skal ofre de fine historiske huse på det alter, der hedder energirenoveringer. For det er en del af vores allesammens kulturarv,” siger Jeanne Brüel og understreger, at problemet er omfattende.

Der bruges også energi på at lave nye vinduer, så det er langt bedre at beholde sine gamle, hvis vi skal kigge på det helt store CO2-regnskab.

Jeanne Brüel
Forfatter og arkitekt MAA

”Du kan bare køre igennem enhver provinsby – så kan man se, hvordan man har flået de gamle vinduer ud og sat nye energiruder i.”

Kommunerne skal have mere indsigt
Der findes i dag cirka 9.000 fredede og 350.000 bevaringsværdige huse i Danmark. Tallet er dog langt fra sikkert, da flere kommuners registreringer er enten mangelfulde eller forældede.

Det samme er de sanktioner, der burde finde sted, hvis bevaringsværdige huse misligholdes, hvilket tidligere er blevet kritiseret af Det Særlige Bygningssyn.

Når Bygningskultur Danmark udgiver bogen ”Energiguide for fredede og bevaringsværdige bygninger”, er det i lige så høj grad en vejledning til de kommunale bygningsmyndigheder som til ejerne selv, forklarer forfatteren.

”De skal have mere indsigt. Alle sagsbehandlerne kan selvfølgelig ikke være restaureringsarkitekter, så bogen skal gerne inspirere kommunernes sagsbehandlere til at træffe de rigtige beslutninger,” forklarer Jeanne Brüel.

Dokumentation

Bygningskultur Danmark er paraplyorganisation for 15 foreninger, brancher, fonde og institutioner, der arbejder med bevaring og udvikling af den danske bygningskultur.


0:000:00