Ny debat: Forskere stiller skarpt på energiaftalen

DEBAT: Før sommerferien vedtog Folketinget en ny energiaftale. Over de kommende uger vil et hold af forskere debattere, hvad er godt, og hvad  er skidt i den nye aftale. 

Inden Danmark gik på sommerferie, landede energi-, forsynings- og klimaministeren en ny energiaftale i samarbejde med alle Folketingets partier. 

Aftalen afsætter 19 milliarder kroner til investeringer i grønne energikilder. Det betyder, at danskernes elforbrug i 2030 kan blive dækket af vedvarende energi, mens 55 procent af det samlede danske energiforbrug vil være dækket af vedvarende energi i samme år. 

For at opnå det mål skal der blandt andet etableres tre nye havvindmølleparker, gives afgiftslempelser på el og midlerne til klimaforskning øges til én milliard kroner i 2024. 

Det er blot et udsnit af energiaftalens initiativer for en grøn omlægning af Danmark. 

Over de kommende uger lader Altinget: energi & klima et hold af forskere debattere fordele og ulemper ved energiaftalen. 

Som altid er debatten åben, og du er velkommen til at sende dit input til qvistgaard@altinget.dk.

Mød panelet her: 

Brian Vad MathiesenBrian Vad Mathiesen
Professor ved Aalborg Universitet. Brian Vad Mathiesen forsker særligt i det teknologiske og socioøkonomiske skift til vedvarende energi. Han er blandt verdens mest citerede forskere inden for sit felt og er medlem af flere ekspertgrupper i EU-regi.

 

Jette Bredahl JacobsenJette Bredahl Jacobsen
Viceinstitutleder og professor i miljø- og ressourceøkonomi ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) på Københavns Universitet. Jette Bredahl Jacobsen er desuden medlem af Klimarådet.

 

 Henrik BindslevHenrik Bindslev
Dekan ved Syddansk Universitets tekniske fakultet. Henrik Bindslev er uddannet ingeniør og har en ph.d. i plasmafysik. 

 

 

Gorm Bruun AndresenGorm Bruun Andresen
Professor ved Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet. Gorm Bruun Andresen forsker i fremtidens energisystemer. 

 

Katrine Krogh AndersenKatrine Krogh Andersen
Forskningsdekan ved DTU. Katrine Krogh Andersen er cand.scient. og ph.d. i fysik fra Københavns Universitet. Hun har ledet den danske delegation til FN’s klimapanel og været en del af de internationale klimaforhandlinger omkring FN’s klimakonference COP15 i København.

 

Anne Bach NielsenAnne Bach Nielsen
Ph.d-studerende ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet. Anne Bach Nielsen forsker blandt andet i, om transnationalt samarbejde på by-niveau giver nye politiske instrumenter og tilgange til at håndtere globale klimaudfordringer.

Forrige artikel Dekan: Ti års nedskæringer har været skadelige for dansk energiforskning Dekan: Ti års nedskæringer har været skadelige for dansk energiforskning Næste artikel Vognmænd: Vi vil kæmpe for klimaet, men EU må hjælpe med teknologien Vognmænd: Vi vil kæmpe for klimaet, men EU må hjælpe med teknologien