Ny debat: Skal Danmark forbyde benzin- og dieselbiler?

PRÆSENTATION: Er et stop for salg af personbiler, der kører på fossile brændsler, den rette vej til mere miljørigtig kørsel på de danske veje? Altinget: energi og klima tager debatten.

Der skal fart på omstillingen til flere klimavenlige biler herhjemme. Det mener fire partier: Enhedslisten, SF, Alternativet og Radikale Venstre, der derfor vil analysere mulighederne i et forbud mod køb af fossile biler i fremtiden.

Partierne har fremsat et beslutningsforslag om en analyse af, hvilke konsekvenser det vil have, hvis Danmark sætter en stopper for salget af nye personbiler, der kører på benzin og diesel i henholdsvis 2025 eller 2030.

Flere af Danmarks nabolande leger også med tanken om at indføre en ”sidste salgsdato” på benzinbiler. Det gælder blandt andet Tyskland, Holland, Østrig, Norge og Sverige. I efteråret anbefalede den svenske klimaminister eksempelvis EU at nedlægge forbud mod salg af benzinbiler i 2030.

Men er et forbud den rette vej eller kollisionskurs? Og hvad vil det betyde for bilister, klima og salg af elbiler? Dén debat sætter Altinget fokus på fra 22. februar til 22. marts, hvor vi spørger et panel af politikere, forskere og interesseorganisationer til sagen.

Mød panelet:

Christian Ege Christian Ege
Sekretariatsleder i Det Økologiske Råd. Christian Ege har tidligere arbejdet i Miljøstyrelsen og Casa. Han er medlem af Det Miljøøkonomiske Råd og Det Nationale Bioøkonomi-panel. Han er uddannet cand.tech.soc.

 

Jeppe Juul Jeppe Juul

Transportmedarbejder i Det Økologiske Råd. Jeppe Juul sidder i bestyrelsen i den europæiske organisation Transport & Environment. Han er uddannet cand.scient.soc.

 

Lærke Flader Lærke Flader 

Branchechef i Dansk Elbil Alliance. Lærke Flader har tidligere været ansat i Konkurrencestyrelsen, Cowi og Fødevareøkonomisk Institut. Hun er Uddannet cand.oecon. fra Aarhus Universitet. 

 

Maria Reumert Gjerding Maria Reumert Gjerding (EL)

Miljø-, klima- og grøn omstillingsordfører for Enhedslisten. Maria Reumert Gjerding har siddet i Folketinget siden juni 2015. Hun er uddannet cand.scient. i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier ved RUC.

 

Erling Bonnesen Erling Bonnesen (V)

Miljøordfører for Venstre. Erling Bonnesen har været medlem af Folketinget siden 2007. Han er tidligere økonomikonsulent og er uddannet revisor.

 

Torben Lund Kudsk Torben Lund Kudsk

Afdelingschef i Forende Danske Motorejere (FDM). Torben Lund Kudsk er uddannet cand.oecon.agro. og har en master i Europastudier.

  

Jacob Stahl Otte Jacob Stahl Otte

Direktør i Energi- og olieforum (EOF). Jacob Stahl Otte har, inden han blev direktør, været energipolitisk chef i EOF. Han har også tidligere været ansat i Folketinget og i både det danske og amerikanske forsvarsministerium. Han er udannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet. 

 

Otto Anker Nielsen Otto Anker Nielsen

Professor i trafikmodeller ved DTU's institut for Management Engineering og leder af Transport DTU. Otto Anker Nielsen er uddannet civilingeniør fra DTU. Det er også herfra, han modtog sin ph.d.-titel.

 

Mads Lauvring Mads Ries Lauvring

Administrerende direktør i Hyundai Bil Import A/S. Mads Ries Lauvring har i næsten 20 år været en fast del af bilbranchen - han har blandt andet arbejdet som salgschef for Kia Import Danmark. Han er uddannet akademimerkonom i organisation og ledelse og har en HD i marketing management fra Syddansk Universitet.

Forrige artikel EL: De fossile biler er fortid EL: De fossile biler er fortid Næste artikel Debra: Russisk gasledning kan bruges som politisk afpresning Debra: Russisk gasledning kan bruges som politisk afpresning