Ny ekspertgruppe af topøkonomer skal rådgive regering og partier før næste fase af genåbning

CORONA: Nu får de danske politikere efter norsk forbillede en hurtigtarbejdende gruppe af økonomer, som skal rådgive dem om næste fase af genåbningen. 

Når Folketingets partier i den kommende uge skal blive enige med regeringen om næste skridt i genåbningen af det danske samfund, får de nu adgang til rådgivning fra nogle af landets absolutte topøkonomer.

Regeringen nedsætter en gruppe med tre eksperter, der skal regne på de økonomiske konsekvenser af forskellige tiltag og lægge beregningerne åbent frem. Det sker, efter at flere partier og økonomer har efterlyst sådan en model.

"Det er vigtigt, at regeringen og Folketingets partier har det bedst mulige beslutningsgrundlag for at træffe beslutning om en genåbning fase 2 samt den foreløbige plan for den videre genåbning – og at offentligheden har indsigt heri," står der i kommissoriet, som Altinget har set.

Regeringen beder derfor den nye gruppe bestående af professor Torben M. Andersen, som bliver formand, professor Michael Svarer og professor Philipp Schröder om "at forholde sig til og vurdere aktuelle sundhedsmæssige initiativer mod coronaepidemien ud fra et samfundsøkonomisk perspektiv i bred forstand, der også omfatter fx konsekvenser i forhold til beskæftigelse og uddannelse, til brug for forhandlingerne om genåbningen af Danmark".

Gruppen skal arbejde i lyntempo og aflevere deres arbejde den 6. maj, så politikerne kan lande en aftale i dagene umiddelbart efter.

Vismænd: Vi kan lære af den norske model med ekspertgruppe
I Norge har man fra begyndelsen af coronakrisen haft en ekspertgruppe af eksperter inden for både sundhed og økonomi til at rådgive politikerne og lægge beregninger åbent frem. Den danske regering er omvendt blevet kritiseret af blandt andre Venstre og Radikale for at holde vigtige tal og informationer for sig selv i stedet for at dele dem med Folketingets partier.

De tidligere overvismænd Michael Svarer og Torben M. Andersen skrev for to uger siden et indlæg på Finans.dk, hvor de talte for, at Danmark med fordel kunne lære af Norges model.

Nu får de selv plads i den danske pendant til den norske ekspertgruppe. 

Her får de blandt andet adgang til materiale fra Statens Serum Institut, Finansministeriet og en række andre ministerier.

Skal vurdere økonomisk betydning af politiske tiltag
Eksperterne skal ifølge kommissoriet "forholde sig til og vurdere hvert af de aktuelle initiativer mod coronaepidemien ud fra et samfundsøkonomisk perspektiv sat i relation til deres sundhedsmæssige betydning".

Videre står der: "Eksperterne kan herudover, hvor de finder det relevant, definere alternative versioner af de gældende restriktioner – som fx målretter eller delvist ophæver dem – og vurdere den økonomiske betydning heraf. Dette for at kunne pege på alternativer, som kan minimere de negative samfundsvirkninger i tilfælde, hvor en fuldstændig ophævelse af restriktionen ikke kan anbefales sundhedsmæssigt".

Forrige artikel Boligminister om udspil: Det er et spørgsmål om beskæftigelse versus klima Boligminister om udspil: Det er et spørgsmål om beskæftigelse versus klima Næste artikel Klimarådet om erhvervslivets anbefalinger: Mange spændende forslag, men bekymrende finansiering Klimarådet om erhvervslivets anbefalinger: Mange spændende forslag, men bekymrende finansiering