Ny FN-rapport: Havene stiger med foruroligende hast

KLIMA: Konsekvenserne af de globale klimaforandringer kræver en hurtigere og mere ambitiøs international indsats end hidtil, slår FN's klimapanel fast i en ny rapport.

Ifølge ny FN-rapport ser klimaforandringerne ud til at rykke tættere på med større hast end hidtil forventet. 
Ifølge ny FN-rapport ser klimaforandringerne ud til at rykke tættere på med større hast end hidtil forventet. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Vandstandene stiger i verdenshavene, og temperaturerne bliver fortsat højere. 

Det er nogle af hovedkonklusionerne i en ny rapport fra FN's klimapanel, IPCC, der onsdag præsenteres i forbindelse med FN's klimatopmøde. 

Rapporten er den hidtil mest omfattende vurdering af klimaforandringernes effekt på verdenshavene og isområder. Mere end 100 forskere har deltaget i rapportens arbejde, der baserer sig på næsten 7.000 videnskabelige artikler. 

På baggrund af forskernes arbejde konkluderer FN's klimapanel i rapporten, at:

  • Vandstandene globalt vil stige omkring en meter ved udgangen af dette århundrede. Panelet konstaterer, at det vil drive millioner af mennesker fra deres hjem i lavtliggende kystområder. 
  • Temperaturstigninger, ilttab, forsuring af havvandet og ikke mindst vandstandsstigninger udfordrer økosystemerne i kystområderne. Rapporten slår fast, at selv hvis den globale opvarmning begrænses til 1,5 grader, vil op mod 90 % af koralrevene i varme havområdet blive udryddet. 

Minister: Rapport må lukke munden på klimaskeptikere
Rapportens opsigtsvækkende konklusioner bliver mødt med alvor i den danske regering.

"Rapporten understreger, at de irreversible klimaeffekter, som gør det umuligt at sætte ind, kan rykke tættere på. Så vi bør handle meget hurtigt. Hvis der skulle sidde enkelte derude og tænke, at der ikke er behov for at tage internationalt lederskab med den grønne omstilling, så må IPCC's rapport være med til at lukke munden på dem,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) til Ritzau ifølge Politiken.

Også miljøminister Lea Wermelin (S) mener, at det er vigtigt at lytte til den nye viden. 

”Havområderne spiller en nøglerolle i klimasystemet, og det er nedslående, at vi presser dem til det yderste. Det er derfor vigtigt, at vi reducerer udledningerne og samtidig passer bedre på vores havmiljø gennem blandt andet flere beskyttede havområder,” skriver hun i en pressemeddelelse. 

Havnatur er afgørende for CO2-reduktion
Greenpeace peger på et øjeblikkeligt behov for ambitiøse, internationale handlinger i kampen for at nedbringe udledningen af CO2 og for at beskytte de globale havområder. 

“Helt fra kystområder til bjergtoppe, indlandsis og dybt på havets bund viser rapporten os, at omfanget af klimaforandringernes indvirkning er langt mere alvorlig end tidligere konstateret, og det bliver kun værre − medmindre vi handler ambitiøst, internationalt og nu," lyder det fra projektleder i Greenpeace Sune Scheller i en pressemeddelelse. 

“Den altoverskyggende løsning på klimakrisen er kraftige reduktioner i verdens CO2-udledninger, men vores oceaner er en ufattelig vigtig allieret i kampen. En sund havnatur optager enorme mængder CO2 i både havbunden og i dyre- og plantelivet. Kan vi beskytte 30 % af havene i 2030, så har vi taget et vigtigt skridt, men fortsætter vi rovdriften, så har vi ikke alene mistet havene som allierede, men risikerer direkte at forværre klimakrisen,” skriver han.

I øjeblikket forhandler det internationale samfund i FN om en global havtraktakt. Forhandlingerne skal munde ud i en aftale, der bliver en slags Paris-aftale for verdenshavene.

Traktaten forventes at fastsætte rammer for en bedre beskyttelse af de globale havområder. I dag er blot én procent af verdenshavene beskyttet, mens forskere har påpeget et behov for, at mindst 30 procent udpeges til beskyttelse inden 2030.

NGO'er i opråb til EU's statsledere
Sammen med blandt andre Danmarks Naturfredningsforening og Our Fish er Greenpeace blandt de 52 NGO'er, der i forbindelse med den ny FN-rapport har sendt et åbent brev til EU's stats- og regeringschefer. 

I brevet opfordrer organisationerne de europæiske ledere til at sætte fart på havbeskyttelsen som en del af den europæiske klimaindsats, og man opfordrer blandt andet til at stoppe overfiskeriet i de europæiske havområder. 

"Et stop for overfiskeri ville effektivt fjerne et af de mest alvorlige problemer for havet og gøre det mere modstandsdygtigt over for klimaforandringerne. EU har lige nu muligheden for at levere en grøn aftale, der virkelig batter," lyder det fra Berit Asmussen, der er kampagneansvarlig i Our Fish i Danmark, i en pressemeddelelse.

*Artiklen er onsdag 25. september 2019 klokken 15.10 opdateret med afsnittet, der omhandler 52 NGO'ers åbne brev til de europæiske stats- og regeringschefer. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Sune Scheller

Kampagne- og programchef, Greenpeace
cand.mag. i filosofi (Københavns Universitet 2012)

0:000:00