Ny høring til omstridt solcelle-indgreb

SOLCELLER: Der kommer en ny mulighed for aktører til at komme med kommentarer til regeringens solcelle-indgreb. Energiministeren er gået med til at lave en ny høring.

Foto: www.jeppebnielsen.com
Morten Øyen

Fem dage, hvor to var lørdag og søndag.

Det var, hvad Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet gav organisationer, virksomheder, kommuner og andre interessenter til at sætte sig ind i regeringens seneste solcelle-indgreb.

Men nu kommer der en chance mere for at blive hørt, inden politikerne til september skal tage stilling til at afvikle timebaseret nettoafregning for solceller.

”Da 2. behandlingen er blevet udskudt til den 7. september 2017, og der er rejst et ønske om yderligere høring, sendes lovforslaget i fornyet høring, således at yderligere temaer og bemærkninger kan adresseres,” skriver Energistyrelsen i et brev til høringsparterne.

Fakta

Om lovforslaget

  • Med lovforslaget afvikles timebaseret nettoafregning af elafgift af solcelleproduktion fra anlæg større end 6 kW, og der indføres i stedet øjebliksafregning.
  • For anlæg på timebaseret nettoafregning betales der ikke elafgift for elektricitet, som egenproducenten producerer og nettoforbruger fra el-nettet inden for en time.
  • Afviklingen skyldes, at der ventes markant flere solcelleanlæg, end der er afsat finansiering til med de energipolitiske aftaler.
  • Eksisterende husholdninger med anlæg på højst 6 kW vil med lovforslaget fortsætte på timebaseret nettoafregning indtil 2032.
  • Nye anlæg og eksisterende erhvervsanlæg vil imidlertid overgå til øjebliksafregning.
Lovændringen forventes at begrænse det forventede afgiftstab med cirka 1,2 milliarder kroner, således at afgiftstabet forventes at blive reduceret fra 4,9 milliarder kroner i 2030 til 3,7 milliarder kroner i 2030.

Solcelleudbygningen forventes at blive begrænset med 135 MW til i størrelsesordenen 1.215 MW i 2020.

Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Ny høringsfrist i slut-juni
Trods den korte høringsfrist nåede 20 aktører at give høringssvar.

En række svar var kritiske over for regeringens forslag om indgreb, der skal forringe vilkårene for solcelleejerne ved, at elforbrug fra anlæg over 6 kW ikke længere kan modregnes uden afgifter i den kollektive elforsyning.

Ifølge regeringen vil indgrebet begrænse afgiftstabet fra solcelleudbygningen med omkring 100 millioner kroner hvert år frem mod 2030.

”Høringen afsluttes den 30. juni 2017 kl. 15.00, og høringsnotat vil blive oversendt til Folketinget senest den 15. august 2017, således at vi i god tid inden 2. behandlingen kan se på de bemærkninger m.v., der måtte indkomme i denne fornyede høring,” oplyser energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) i et svar til Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget.

0:000:00