Ny kæmpe vindmøllepark skal ligge i Nordsøen

AFTALE: Forligskredsen bag energiaftalen har besluttet, at Danmarks næste havvindmøllepark skal ligge i Nordsøen og kaldes Thor. Et syvmileskridt på Danmarks vej mod klimaneutralitet, siger klimaministeren.

Folketingets partier blev torsdag enige om en ny stor havvindmøllepark. Her er billede fra Horns Rev 2 i Nordsøen ud for Esbjerg.
Folketingets partier blev torsdag enige om en ny stor havvindmøllepark. Her er billede fra Horns Rev 2 i Nordsøen ud for Esbjerg.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Danmarks næste store havvindmøllepark skal bestå af mellem 80 og 100 vindmøller, opføres 20 kilometer ude i Nordsøen – nord for Nissum Fjord ved Thorsminde og Bøvling Klit – og hedde Thor.

Fakta
Havvindmølleparken Thor
  • Med energiaftalen besluttede samtlige Folketingets partier at opføre tre nye havvindmølleparker i Danmark frem mod 2030. Den første af disse parker bliver udbudt i 2019 og skal nettilsluttes mellem 2024 og 2027.
  • Energiforligskredsen besluttede torsdag, at den første af de tre parker skal ligge i Nordsøen ud for Nissum Fjord minimum 20 kilometer ude på havet. Placeringen blev valgt i tæt konkurrence med Kriegers Flak i Østersøen. Den nye park skal hedde Thor efter Thorsminde. Thor har en genkendelig nordisk klang og fungerer samtidig godt på engelsk.
  • Hver af de tre kommende parker bliver på minimum 800 megawatt, hvilket bliver de klart største parker i Danmark. De kan levere strøm til omkring 800.000 danske husstande, ligesom de vil bidrage markant til jobskabelsen i Danmark. Vurderingen er, at den første havvindpark vil skabe 8.200 jobs i anlægsfasen.

Kilde: Energi-, Forsynings-, og Klimaministeriet

Det er forligskredsen bag energiaftalen blevet enig om torsdag eftermiddag.

Thor bliver den første af energiaftalens tre nye havvindmølleparker, der alle skal have en kapacitet på mindst 800 megawatt. De bliver dermed de klart største vindparker i Danmark og vil hver kunne levere strøm til omkring 800.000 husstande.

Med Thor tages ”et syvmileskridt på Danmarks vej mod klimaneutralitet”, siger klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V):

Nordsøen ud for den jyske vestkyst er et oplagt valg, fordi den byder på noget af Europas absolut bedste forhold for havvind.

Jan Hylleberg
Adm. direktør for Vindmølleindustrien.

”Den kommende havvindpark bliver vores klart største, og den vil levere et stort bidrag til lokal vækst og den grønne omstilling,” siger ministeren i en pressemeddelelse.

Et Silicon Valley for havvind
I den danske vindmølleindustri er man ikke overraskende glad for politikernes beslutning.

”Nordsøen ud for den jyske vestkyst er et oplagt valg, fordi den byder på noget af Europas absolut bedste forhold for havvind. Thor vil bidrage mærkbart til Danmarks grønne omstilling, beskæftigelsen i vindsektoren og er et vigtigt skridt på vej til at gøre Nordsøen til et Silicon Valley for havvind,” siger Jan Hylleberg, adm. direktør for Vindmølleindustrien.

Thor skal sendes i udbud i løbet af 2019, hvor prisen så bliver kendt, og skal efter planen nettilsluttes mellem 2024 og 2017.

Nettilslutning bør inkluderes i udbud
Hos Dansk Energi kalder man beslutningen om Thor for vigtig og appellerer til, at processen hurtigt kommer videre.

0:000:00