Ny klimaboss i EU på vej: Her er de vigtigste opgaver og udfordringer

EU: Meget tyder på, at klimaet får en afgørende rolle i Ursula von der Leyens nye EU-Kommission, der bliver præsenteret tirsdag. Bliv klogere på den forventede superkommissærs vigtigste opgaver her.

Tirsdag falder kommissær-kabalen i EU endeligt på plads. Rygterne vil vide, at hollandske Frans Timmermans (i midten) bliver næstformand med ansvar for klimapolitik.
Tirsdag falder kommissær-kabalen i EU endeligt på plads. Rygterne vil vide, at hollandske Frans Timmermans (i midten) bliver næstformand med ansvar for klimapolitik.Foto: Francois Walschaerts/Reuters/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Tirsdag præsenterer den nyudnævnte EU-kommissionsformand, Ursula von der Leyen, sit bud på sammensætningen af EU-Kommissionen.

Vi finder dermed ud af, hvilken rolle danske Margrethe Vestager kommer til at spille i den nye Kommission, og vi bliver også klogere på, hvem der i de næste fem år skal være EU’s klimakommissær.

Netop klimaet er af Ursula von der Leyen blevet præsenteret som en vigtig politisk mærkesag for den nye Kommission. Kommissionsformanden har blandt andet varslet en klimaplan med den første europæiske klimalov, en klimaskat på importerede varer og mere ambitiøse klimamål.

Men hvilke konkrete opgaver og udfordringer ligger så og venter på den nye kommissær, og hvilken betydning kommer det til at få for klimaet, hvis det grønne område endda ender med at blive koblet op på en næstformandspost?

De fleste medlemslande er enige om målet, men det står stadig i det uvisse, hvad medlemslande, virksomhederne og befolkningerne er villige til at gøre helt konkret. Det er en kæmpe stor udfordring.

Annika Hedberg
Senioranalytiker hos tænketanken European Policy Centre

Altinget har spurgt en række kendere af europæisk klimapolitik.

Annika Hedberg, senioranalytiker hos tænketanken European Policy Centre, EPC, i Bruxelles

Hvad bliver den vigtigste opgave for den nye klimakommissær?

”Den nuværende Kommission har fremlagt et forslag om klimaneutralitet i 2050, og det skal der helt åbenlyst følges op på. Forhandlingerne med medlemsstaterne skal genoptages, og hvis vi virkelig er seriøse om at blive klimaneutrale i 2050, vil det kræve talrige tiltag på tværs af forskellige sektorer fra landbrug til energi til transport til boliger. Det er en stor opgave, så der skal nok blive noget at lave for den nye kommissær.”

Hvori består de største udfordringer?

0:000:00