Ny klimarapport varsler store konsekvenser for både mennesker og natur

Anden del af FN’s sjette klimarapport tegner et dystert billede af fremtiden for både natur og mennesker på kloden. I Danmark bliver vi især ramt af oversvømmelser. Men med klog tilpasning og ambitiøs klimapolitik, kan vi undgå katastrofen, siger miljøminister Lea Wermelin.

Miljøminister Lea Wermelin (S) kommenterer den nye rapport fra FN's Klimapanel.
Miljøminister Lea Wermelin (S) kommenterer den nye rapport fra FN's Klimapanel.
Hjalte T. H. Kragesteen

Det kommer næppe som den store overraskelse.

Men mandag kunne FN’s klimapanel (IPCC) endnu engang præsentere en nedslående rapport om fremtidens klima. Denne gang med fokus på de konsekvenser, som temperaturstigningerne allerede har og kommer til at få i årene fremover.

Rapporten slår fast, at hyppigere tørke, vandmangel og oversvømmelser kommer til at ramme både mennesker og natur hårdere, end FN's klimapanel hidtil har vurderet.

Panelet peger således på, at 3,5 milliarder mennesker bor i områder, som er særligt sårbare over for klimaforandringerne. Og selv hvis man holder sig inden for Paris-aftalens mål om en temperaturstigning på maksimalt 1,5 grader, så vil 14 procent af alle arter på jorden været i risiko for at uddø.

Det er en voldsom forandring af vores kystlandskab, vi kommer til at se de kommende år.

Karsten Arnbjerg-Nielsen
Professor i klimatilpasning, nedbør og oversvømmelse ved DTU

Rapportens positive budskab er dog, at der er muligheder for at tilpasse sig forandringer, så konsekvenserne kan mindskes. Og det fremgår af rapporten, at man i mange lande er ved at tage handsken op. Ifølge FN har mindst 170 lande gjort tilpasning til en del af sin klimapolitik, om end der stadig ikke bliver gjort nok for at afbøde konsekvenserne.

”Grundlæggende konkluderer klimapanelet, at klimaforandringerne både en trussel for klodens tilstand og for menneskers velbefindende. Og det er ikke overraskende, at rapporten igen slår fast, at der er brug for øjeblikkelig handling,” sagde miljøminister Lea Wermelin på et pressemøde mandag hos DMI i København.   

Hun har gennem længere tid forberedt en national klimatilpasningsplan, som skal tage fat på de største klimarelaterede udfordringer i Danmark.

Og der er håb, lød det fra Lea Wermelin.

0:000:00