Ny måling: Danskernes bekymring for klimaforandringerne vokser

NYE TAL: Danskerne bekymrer sig i stigende grad om klimaforandringerne, mens traditionelle miljødagsordener som rent drikkevand og luftforurening taber terræn. Særligt hos de unge har klimaet naglet sig fast i bevidstheden.

Klimaet bekymrer danskerne. Her er det søerne i København, der tørrede ud under sommerens varme (Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix).<br>
Klimaet bekymrer danskerne. Her er det søerne i København, der tørrede ud under sommerens varme (Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix).
Anders Redder

Klimaforandringerne giver anledning til dybere og dybere panderynker hos den danske befolkning.

Det viser en ny måling, som Norstat har foretaget for Altinget og Jyllands-Posten.

Her svarer 39 procent, at klimaforandringerne er det miljøproblem, der bekymrer dem mest. Det er 9 procentpoint mere end for to år siden, hvor Altinget sidst stillede vælgerne det samme spørgsmål.

Dermed er mere traditionelle miljødagsordener som rent drikkevand, frisk luft og biodiversitetskrise røget i baggrunden på bekostning af klimaet, når danskerne skal opliste deres største grønne bekymring.

Vi både kan og skal være bekymrede for klimaet og forurenet drikkevand på en og samme tid.

Claus Ekman
Direktør, Det Økologiske Råd

”Det er en ret markant ændring på to år, men den er ikke overraskende,” siger Johannes Andersen, samfundsforsker og lektor emeritus på Aalborg Universitet.

Han vurderer, at en stigende politisk vilje til at italesætte klimaforandringer som et alvorligt problem sætter sit præg på folkestemningen. Senest eksemplificeret ved regeringens klimaudspil og det efterfølgende P4G-topmøde i København, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vurderede, at klodens største udfordring ”muligvis er klimaændringer”.

”Klimaspørgsmålet optager efterhånden alle partier i dansk politik, og det afspejler sig i den offentlige opinion. Det er forholdsvist nyt, at venstrefløjen ikke har patent på den dagsorden,” siger Johannes Andersen.

Grøn formand havde svaret det samme
Hos Det Økologiske Råd arbejder de med en lang række af de miljø- og klimadagsordener, som Altinget i målingen har spurgt ind til.

Claus Ekman, direktør i Det Økologiske Råd, mener, at danskerne har set rigtigt.

Dokumentation

FAKTA - Sådan har vi spurgt:

Hvilket af følgende danske miljøproblemer bekymrer dig mest?  
- Luftforurening
- Forurening af havn, fjorde, åer og søer
- Støj
- Forurening af drikkevand
- Klimaforandringer
- Skadelige kemikalier
- At plante- og dyrearter uddør.
- Ved ikke

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1208 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Svarene er indsamlet i perioden 3. oktober – 9. oktober 2018.


0:000:00