Analyse af 
Kim Rosenkilde

Ny måling sender grøn dagsorden til tops ved kommunalvalg. Men velfærd bliver afgørende

Klima og miljø er blandt de vigtigste emner for vælgerne ved kommunalvalget. Det bekræfter en ny måling for Altinget. Men velfærden er fortsat dominerende, og andre målinger tyder på, at de grønne præferencer bør tages med et gran salt.

Klima og miljø ligger højt på vælgernes dagsorden forud for kommunalvalget. Men nogle steder i landet kan det i højere grad handle om utilfredshed med opførelse af eksempelvis solcelleanlæg end om begejstring for den grønne omstilling.
Klima og miljø ligger højt på vælgernes dagsorden forud for kommunalvalget. Men nogle steder i landet kan det i højere grad handle om utilfredshed med opførelse af eksempelvis solcelleanlæg end om begejstring for den grønne omstilling.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Spørgsmål om klima, miljø og natur fylder meget for mange vælgere, når de skal sætte deres kryds ved det kommende kommunalvalg.

Det gjorde det ved det seneste folketingsvalg, som forskere fra Københavns Universitet da også har døbt ’klimavalget’. Og det gør det i en ny måling af vælgernes præferencer i forhold til den lokalpolitiske dagsorden, som Epinion har foretaget for Altinget og DR.

Målingen viser, at de grønne dagsordener tæller med blandt de emner, vælgerne efter eget udsagn mener er det vigtigste for kommunalpolitikerne at tage sig af.

Her rangerer spørgsmål om ’natur og miljø’ på lige fod med ’folkeskole’ og ’sundhed og forebyggelse’, mens ’klima’ ligger lige i kølvandet. Helt i toppen ligger den traditionelle nummer et: ’ældreområdet’.

Lignende resultater nåede Voxmeter frem til i en nylig måling, som blev foretaget for KL’s magasin Momentum. Og også en måling Altinget fik foretaget forud for kommunalvalget i 2017, pegede i samme retning.

Meget taler samtidig for, at de grønne dagsordener kan få større betydning ved det kommende kommunalvalg, end de gjorde for fire år siden. I 2017 blev der spurgt til ’miljø og klima’ under ét, mens der i 2021 er spurgt separat til både ’miljø og natur’ og ’klima’.

I begge tilfælde har respondenterne kunne prioritere tre emner. Og selv om overlappet formentlig er stort, så er det sandsynligt, at ikke alle, der har sat et af deres kryds ud for ’klima’ også har sat et andet kryds ud for ’miljø og natur’ og vice versa.

I undersøgelsen fra magasinet Momentum registreres der også en signifikant stigning i, hvor mange vælgere, der lægger vægt på ’miljø og klima’, som der her spørges samlet til i både 2017 og 2021.

0:000:00