Ny måling: Sundhed lægger afstand til klima som vælgernes vigtigste emne

MÅLING: Sundhed og styring af dansk økonomi tager et hop op på vælgernes dagsorden, mens det grønne tager et dyk. Spillereglerne i dansk politik er blevet ændret af coronakrisen, vurderer Altingets politiske kommentator.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og sundhedsminister Magnus Henucike (S) under et pressemøde om covid-19 i Danmark i Spejlsalen i Statsministeriet.
Statsminister Mette Frederiksen (S) og sundhedsminister Magnus Henucike (S) under et pressemøde om covid-19 i Danmark i Spejlsalen i Statsministeriet.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Midt i coronakrisen synes klimavalget længe siden.

Nu er det suverænt sundhed, der er det vigtigste tema for vælgerne, mens styring af dansk økonomi er steget kraftigt, og klima og miljø er faldet brat siden folketingsvalget sidste år.

Det viser en ny meningsmåling foretaget af Epinion for Altinget og DR Nyheder.

Ifølge målinger svarer 20 procent af danskerne, at sundhed er det vigtigste, politikerne skal tage sig af. Imens deler den grønne dagsorden og økonomi andenpladsen med 12 procent til hver.

Alle kan se, at forudsætningerne i dansk økonomi pludselig er nogle helt andre end for bare nogle måneder siden. På den baggrund er det heller ikke uden risici, hvis nogle af regeringens støttepartier kaster sig ud i et grønt opgør med Socialdemokratiet.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Ved valget i maj sidste år lå klima og miljø i toppen med 20 procent, hospitaler og sundhed fik 17 procent, og styring af dansk økonomi var det fem procent, der mente var vigtigst.

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, afspejler målingen, at coronakrisen har rykket rundt på prioriteterne.

"Sundhed er lige nu det altoverskyggende tema, så det er ikke overraskende, at det er nummer et. Men det er opsigtsvækkende, at økonomi er steget så meget, for det er et tema, vælgerne helst ser kører af sig selv og kun giver så høj opmærksomhed, hvis der er krise," siger Erik Holstein og tilføjer:

"Det afspejler så også vælgernes mindre fokus på klima og miljø. Det er klart, at vælgerne vil have mindre forståelse for omsiggribende klimatiltag nu end for et år siden."

(Artiklen fortsætter under graf)

Dokumentation

Om målingen

Målinger af foretaget af Epinion for Altinget og DR på baggrund af i alt 1.014 gennemførte interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført som en webbaseret undersøgelse på Epinions Danmarkspanel.

Interviewene er gennemført i perioden fra 26. marts til 1. april 2020.


0:000:00