Ny måling: Vælgerne afviser Konservative som grønt parti

GRØN PROFIL: Blot en femtedel af danskerne betragter Konservative som et grønt parti, viser ny måling. Et fint udgangspunkt, forklarer Søren Pape Poulsen, der dog mener, at hans udmelding i Berlingske for nylig har skabt tvivl om partiets grønne linje.

Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, mener, at en artikel i Berlingske for nylig kan have skabt tvivl om partiets grønne profil.
Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, mener, at en artikel i Berlingske for nylig kan have skabt tvivl om partiets grønne profil.Foto: Bax Lindhart / Ritzau Scanpix
Simon LesselFreja Søgaard

Næsten halvdelen af de danske vælgere er ikke i tvivl, når de kigger ud over det politiske landskab. Det Konservative Folkeparti anser de ikke for at være et grønt parti, der prioriterer miljø- og klimapolitikken højt.

Det viser en ny måling, som Norstat har foretaget for Altinget og Jyllands-Posten. 
Her svarer 45 procent nej til spørgsmålet om, hvorvidt de anser Konservative for at være et grønt parti, der prioriterer klima- og miljøpolitikken højt. 35 procent svarer 'ved ikke', mens kun 21 procent svarer 'ja'.

Partiformand Søren Pape Poulsen (K) er tilfreds med målingen, og han betragter det som positivt, at en femtedel af danskerne ikke er i tvivl om, at "partiet tager klimapolitikken alvorligt".

"Jeg ville da gerne have, at det var flere. Men jeg synes faktisk, at det er meget fint, at en femtedel af vælgerne mener, vi gør noget godt for det grønne," siger Søren Pape Poulsen.

Jeg ville da gerne have, at det var flere. Men jeg synes faktisk, at det er meget fint, at en femtedel af vælgerne mener, vi gør noget godt for det grønne.

Søren Pape Poulsen
Justitsminister og formand for Det Konservative Folkeparti

Den konservative formand er i tvivl om, hvorvidt en tydeligere grøn profil kan flytte vælgere fra de andre borgerlige partier. Her anser 34 procent af Venstre-vælgerne Konservative for at være et grønt parti, mens 61 procent af LA-vælgere ikke betragter partiet som grønne.

Søren Pape Poulsen tror, at den kommende klimaplan bliver afgørende for, om det kan lade sig gøre at tiltrække borgerlige vælgere på baggrund af partiets klimapolitik. Der ligger et uudnyttet potentiale i en tydelig konservativ afsmitning på klimaplanen, lader formanden forstå.

"Vi skal have det kommunikeret ud, så de borgerlige vælgere, der synes, at det er vigtigt, også forbinder os med det," siger Søren Pape Poulsen. 

Berlingske-artikel gav ridser i den grønne lak
Den konservative formand og nuværende justitsminister ærgrer sig især over en artikel i Berlingske for nylig, hvor formanden nedtonede partiets grønne ambitioner.

"Vi har en tro på, at vores holdninger til miljø og klima sidder godt fast i de borgerlige vælgere, for hvem det er vigtigt. Dér skal vi ikke bruge vores kræfter," lød det blandt andet i artiklen.

En udmelding, som formanden mener, har skabt tvivl hos vælgerne om partiets grønne image.

"Det, jeg sagde i interviewet, var, at vi har flere områder, vi nu vil sætte ekstra fokus på. Og så blev der lavet den slutning, at vi ville nedtone det andet, og det var sådan set ikke min mening," siger Pape og fortsætter:

"Jeg har jo lært af, at jeg skal tænke mig rigtig meget om, hvordan jeg svarer på den slags spørgsmål. For når det kan give anledning til sådan en artikel, så har jeg jo ikke været dygtig nok til at sige det. Så jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at det har haft en betydning (for det grønne image, red.), og det kan jeg jo kun prøve at reparere på," siger Søren Pape Poulsen.

Ren luft frem for varm luft over for borgerlige vælgere 
I den berømte Berlingske-artikel afviser partiformanden, at den grønne dagsorden i sig selv er vigtig nok for de borgerlige vælgere til, at partiet på den baggrund kan vokse sig større end de 4,4 procent i vælgertilslutning, som partiet ligger på ved Altingets seneste vægtede måling.

Og det er partiformanden fortsat i tvivl om.

Han er ikke i tvivl om, at mange borgerlige vælgere synes, at emnet er vigtigt. Men spørgsmålet er, om emnet i sig selv er vigtigt nok, forklarer han. Skal man rykke stemmer på den grønne dagsorden, skal det ske som et led i at genskabe vælgernes tillid til partiet, lyder det.

Partiet vil i den kommende tid sætte fokus på en række emner inden for det grønne område, som Pape vurderer kan være med til at tiltrække nye vælgere.

"Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at for borgerlige vælgere, der betyder det noget, at den luft vi trækker ind, er ren. Derfor betyder det selvfølgelig noget, især i de store byer, at vi har et bud på, hvordan vi fortsat beskytter vores natur og drikkevand," siger Søren Pape Poulsen.

KU-formand: Klima- og erhvervspolitik hænger sammen 
Netop miljø og klima er noget, Konservativ Ungdom prioriterer højt. Det forklarer Anders Storgaard, formand for ungdomspartiet.

Han peger på, at det grønne område især optager de unge kræfter i partiet.

Meningsmålingen bekymrer KU-formanden, der synes, at den er et klart tegn på, at Konservative ikke gør det godt nok, når 45 procent af vælgerne ikke ser partiet som grønt.

"Det er uden tvivl et problem for os. Det er K's rolle at være det grønne parti i den blå blok," siger han.

Helt konkret mener han, at partiet kan skabe kant til venstrefløjens grønne partier ved at lægge vægt på, at klimapolitikken hænger sammen med erhvervspolitikken.

"Det vigtige er ikke afgifter på flyrejser eller kød," siger han og kalder det et eksempel på den symbolpolitik, der præger og misfarver den grønne debat.

"Man skal i stedet fokusere på at investere voldsomt i den grønne omstilling og forskningen," forklarer han og understreger erhvervspolitikkens betydning for partiets klimapolitik.

En udfasning af benzin- og dieselbiler er også noget, KU drømmer om, fortæller han. Men når alt kommer til alt, er det vigtigste, at partiets erhvervs- og klimapolitik hænger sammen.

"Jeg ser det ikke som hinandens modsætninger, men som værende hinandens forudsætninger. Hvis dansk erhvervsliv skal klare sig godt i fremtiden, så bliver vi også nødt til at være allerlængst fremme, når det kommer til det grønne. Fordi det kommer til at være en dagsorden, som fylder mere og mere. Hvis man ikke tænker den grønne dimension ind i vores erhvervspolitik, så risikerer man, at danske virksomheder får det sværere i forhold til de resterende lande," afrunder Storgaard.   

Dokumentation

FAKTA - Sådan har vi spurgt:

Anser du Det Konservative Folkeparti for at være et grønt parti, der prioriterer miljø- og klimapolitikken højt?

Alle vælgere:

Ja: 21 %

Nej: 45 %

Ved ikke: 35 %

Konservatives vælgere:

Ja: 77 %

Nej: 19 %

Ved ikke: 4 procent

Venstres vælgere:

Ja: 34 %

Nej: 33 %

Ved ikke: 34 %

Liberal Alliances vælgere:

Ja: 17 %

Nej: 61 %

Ved ikke: 22 %

Kilde: Norstat for Altinget og Jyllands-Posten


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Storgaard

Kommunalbestyrelsesmedlem (K), Frederiksberg Kommune, folketingskandidat
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2022)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00