Ny måling: Vælgerne kårer Alternativet som grønneste parti

GRØNT: Næsten hver fjerde vælger mener, at Alternativet er landets grønneste parti. Blå partier halter kraftigt efter den grønne førertrøje, men det bekymrer hverken Venstre eller Konservative. "Grønne resultater betyder mere end fluffy meldinger," siger V-ordfører. 

22 procent af vælgerne mener, at Alternativet er landets grønneste parti.
22 procent af vælgerne mener, at Alternativet er landets grønneste parti.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Anders Redder

Alternativet og Enhedslisten er grønne fortropper i Folketinget, mens kun ni procent mener, at et parti fra blå blok kan kalde sig ’grønnest i landet her’.

Det viser en ny måling, som Norstat har foretaget for Altinget.

Her peger 22 procent af vælgerne på Alternativet som landets grønneste parti, mens 16 procent mener, at Enhedslisten burde have den titel.

Ældre ser S som grønt parti  
Efter Alternativet og Enhedslisten kommer resten af partierne i rød blok som perler på en snor, dog med en markant afstand op til Alternativet og Enhedslisten.

Spørg danskerne, hvem der skaber flest grønne resultater. Så er jeg sikker på, at du vil få en helt anden måling.

Thomas Danielsen (V)
Energi-, forsynings- og klimaordfører

SF og Radikale, som med Ida Auken og Martin Lidegaard begge har haft grønne ministerposter under forrige regering og har klima-, energi- og miljøpolitik som absolutte mærkesager, har kun henholdsvis fire og tre procent af vælgernes ord på, at de er landets grønneste parti.

S ligger en my højere med fem procent i målingen, og det skyldes især de ældre generationer, der i langt højere grad end landsgennemsnittet ser Socialdemokratiet som grøn fortrop.

Kun to procent af de 18-29-årige svarer S i målingen, mens hver tiende dansker over 60 år mener, at S er det grønneste parti.

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, vækker Socialdemokratiets miljøpolitik gennem 70'erne og frem til Svend Auken-æraen stadig minder hos de ældre vælgere. 

”Socialdemokratiet har en lang historik på det grønne område. Lige fra Jens Otto Krag, der i 1971 udnævnte Jens Kampmann til verdens første miljøminister – og til Svend Auken, der var en meget visionær miljøminister i 90’erne. Det er nok det, de lidt ældre vælgere husker," siger han. 

0:000:00