Ny rapport anbefaler Danmark at gøre klima helt central i udviklingspolitikken

KLIMATILPASNING: Klima og særligt ulandenes tilpasningen til klimaforandringerne skal op på højde med fattigdomsbekæmpelse og migration på den udviklingspolitiske agenda, siger forsker bag ny Diis-rapport om klimatilpasning i udviklingssamarbejdet.

Klima skal helt op på højde med fattigdomsbekæmpelse og sikkerhed på den udviklingspolitiske agenda, mener Diis-forsker Mikkel Funder. 
Klima skal helt op på højde med fattigdomsbekæmpelse og sikkerhed på den udviklingspolitiske agenda, mener Diis-forsker Mikkel Funder. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Den første del af kampen mod klimaforandringerne er tabt.

De globale temperaturstigninger er uigenkaldeligt begyndt, og derfor skal tilpasning til det forandrede klima i ulandene gennemsyre hele Danmarks udviklingspolitiske portefølje.

Sådan lyder anbefalingen fra seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Mikkel Funder, der er en af fire forskere bag den nye rapport ’Integrating Climate Change Adaption and Development’, der udkom i sidste uge.

”Vi skal se i øjnene, at klimaforandringerne er i fuld gang, og selvom vi stoppede al vores udledning i morgen, så ville der stadig ske forandringer de næste hundrede år. Derfor nytter det ikke noget, at vi overser den del, der handler om at tilpasse sig,” siger Mikkel Funder.

Hidtil har mange tænkt på klimatilpasning som noget med nogle fattige mennesker ude på landet, der skulle have sikret deres landbrug. Det er selvfølgelig også absolut centralt, men vi foreslår, at man også tænker det ind, når man støtter byplanlægning, erhvervssamarbejde, eksportindustrier, infrastruktur og så videre

Mikkel Funder
Seniorforsker ved Diis

Er det noget, man har negligeret i udviklingspolitikken?

”Ja. Vi har alle sammen en naturlig tendens til at tænke, at det gælder om at stoppe det her, og det gør det jo selvfølgelig også. Her er Danmark aktiv ved at eksportere vores vindmøller og støtte den grønne omstilling i Syd. Men vi er nødt til også at tænke på at hjælpe landene med at tilpasse sig de forandringer, der allerede foregår,” siger han.

I rapporten anbefaler forskerne, at klimaforandringer får en meget mere væsentlig status i udviklingspolitikken og faktisk kommer helt op på højde med prioriteter som bekæmpelse af fattigdom og sikkerhed.

”Det gør vi simpelthen, fordi ellers kan de andre ting ikke lade sig gøre. Fattigdomsbekæmpelse bliver meget vanskelligere med klimaforandringerne, og det har selvfølgelig også indvirkning på den lokale sikkerhed, hvis der bliver mere kamp om ressourcerne. Udvikling kan simpelthen ikke lade sig gøre uden at tænke klima ind,” siger Mikkel Funder.

God balance mellem tilpasning og forebyggelse
Med den nye rapport har forskerne gennemgået blandt andet Danmarks bidrag til klimaprojekter i ulandene med fokus på perioden 2013 til 2017.

0:000:00