Ny rapport fra Rambøll: Stort potentiale for CO2-besparelser ved træbyggeri

TRÆBYGGERI: Mere byggeri i træ kan reducere byggebranchens klimabelastning markant, viser ny rapport. Enhedslisten og Radikale vil have målsætning for omstillingen, mens DI Dansk Byggeri og Concito mener, at fokus på træ er for snævert.

Et bæredygtigt bofællesskab forventes færdigt i Knabstrup i 2022.
Et bæredygtigt bofællesskab forventes færdigt i Knabstrup i 2022.Foto: Visualisering: WE Architecture and Mangor & Nagel for Boligselskabet Sjælland
Birk Sebastian Kotkas

CO2-udledningerne ved en nybygget etagebolig kan reduceres med 45 procent, hvis stål- og betonkonstruktioner, beklædninger og konventionel isolering erstattes af træmaterialer.

Det viser en ny rapport med casestudier, som Rambøll har udarbejdet for Foreningen Træ i Byggeriet med støtte fra Træfonden.

I rapporten har Rambøll lavet livscyklusberegninger for fire casestudier – der indebærer et enfamiliehus, et rækkehus, en etagebolig og en produktionshal – og de viser, at bygningerne over en 50-årig periode ville udlede mellem 34,5 og 45,2 procent mindre CO2 end tilsvarende bygninger med konventionelle materialer.

Hvis samtlige nybyggede boliger i 2020 primært var træbaserede, ville den potentielle CO2-besparelse svare til cirka 340.200 ton CO2, skriver Rambøll. 

Vi har snart haft et årti, hvor der er alt for meget træ, der et blevet brugt til opvarmningsformål. Nu skal vi frem til, at langt mere træ i stedet bruges i byggeriet.

Søren Egge Rasmussen
Boligordfører (Ø) og formand for Folketingets Boligudvalg

Ifølge rapporten kan træbyggeri derfor være med til at spille en væsentlig rolle i målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030.

Case-bygningerne i rapporten er træbyggerier, som stammer fra Træ i Byggeriets medlemsvirksomheder, og er alle opført i perioden 2018-2020.

Hos Træ i Byggeriet, der er en interesseorganisation for 26 danske virksomheder inden for byggesektoren, er sekretariatsleder Lauritz Rasmussen positivt overrasket over resultaterne.

”Det er helt enorme besparelser og faktisk også mere end forventet. Ikke overraskende viser rapporten, at de bærende konstruktioner gør en stor forskel i CO2-regnskabet. Men rapporten viser også, at der er store bidrag at hente i beklædninger, facader, gulve og lofter og i konvertering af isolering fra mineraluld til træfiberisolering,” siger han.

(Artiklen fortsætter under tabel)









0:000:00