Ny rapport lover guld og grøn jobvækst

PROGNOSE: Grøn vækst kan ifølge en ny rapport fra Damvad Analytics gøre Danmark 271 milliarder kroner rigere i 2035. Men det kræver, at resten af verden tager klimaproblemerne alvorligt.

Foto: Colourbox
Klaus Ulrik Mortensen

Historien om Danmarks grønne vækstpotentiale er fortalt igen og igen.

Typisk med afsæt i en frisk analyse, som viser, at der er masser af penge at hente, når resten af verden en skønne dag får øjnene op for de globale klimaudfordringer.

Forskel på problemer og udfordringer
Og her er det vigtigt at tale om udfordringer og ikke problemer. Problemer kan i bedste fald løses, mens udfordringer kan veksles til muligheder, som måske/måske ikke kan bringe vores lille land på global vinderkurs.

Anyway. Her er de nyeste tal fra Damvad Analytics, som viser, at massiv global efterspørgsel efter klimavenlige energiteknologier kan betyde op til 95.000 nye job og et samlet vækstpotentiale i Danmark på 271 milliarder kroner i 2035.

Analysen, som er udarbejdet for Region Hovedstaden, Region Sjælland og Gate 21, blev offentliggjort mandag på Christiansborg.

Masser af job
Her var et bredt udvalg af sjællandske borgmestre, regionsrådsformænd, tekniske direktører og forsyningsselskaber samlet for at drøfte rapportens konklusioner.

”Danmark har en markant grøn profil internationalt. Hvis vi skal indfri dette store vækst- og jobpotentiale, kræver det, at vi som kommuner, regioner og land fastholder vores ambitionsniveau. Det kræver, at vi finder fælles løsninger på tværs af kommune- og regionsgrænser. Og at vi sikrer gode rammevilkår for det grønne erhvervsliv, som kan fremdyrke nye, innovative klimaløsninger,” siger Steen Christiansen, der er formand for Gate 21 og borgmester i Albertslund Kommune, i en pressemeddelelse.

Rapporten viser, at Danmark har en række styrkepositioner inden for den grønne omstilling. Helt specifikt drejer det sig om vindenergi, fjernvarme, bioenergi- og brændsel, vand og energieffektivitet.

I Danmark er cirka 67.000 personer beskæftigede i grønne fuldtidsjob i dag. Hvis Danmark fastholder sine nuværende markedsandele, kan beskæftigelsen ifølge rapporten øges med 95.000 nye grønne job.

0:000:00