Ny SDG-fond vil tage risici og sikre solidt afkast til investorerne

BÆREDYGTIG BUSINESS: Ny SDG-fond vil investere i projekter med stort potentiale, som normalt ville være for risikable for private virksomheder. 

Lake Turkana i Kenya er Afrikas største vindmøllepark og er finansieret af midler fra IFU og danske investorer. Ny SDG-fond vil lave flere af den slags investeringer.
Lake Turkana i Kenya er Afrikas største vindmøllepark og er finansieret af midler fra IFU og danske investorer. Ny SDG-fond vil lave flere af den slags investeringer.Foto: IFU
Rasmus Dahl Løppenthin

"Jeg håber, verdensmålsfonden vil være villig til at tage en risiko."

Sådan lyder opfordringen fra COO og direktør i Dansk Industri Thomas Bustrup.

Hans pointe er, at der er masser af privat kapital i Afrika og andre udviklingslande. Og der ikke er nogen grund til, at fonden bevæger sig ind på et domæne, hvor virksomheder og investorer i forvejen får et fornuftigt afkast.

"De skal jo investere der, hvor man normalt ville sige, det er for risikabelt. Men hvor man med verdensmålsfonden og den danske stat i ryggen godt tør tage chancen," siger Thomas Bustrup.

Den nye SDG-fond blev præsenteret torsdag og har en kapital på godt fire milliarder kroner, som skal bruges til at investere i bæredygtighed i udviklingslandene. Man forventer i alt at kunne rejse 30 milliarder kroner til investeringer frem mod 2030.

Danidas Investeringsfond for Udviklingslande (IFU) lægger 1,65 milliarder kroner, mens pensionskasserne kommer med 2,4 milliarder kroner. Og det er netop SDG-fondens formål at tage noget risiko, lyder det fra Nicolai Boserup, der er senior vice president i IFU.

"Man kan sige, at vi skal investere i de projekter, der ligger i gråzonen. Der er nogle projekter, som er i så ustabile stater og er så usikre, at private aldrig ville røre dem. Og så er der en masse, som sagtens kan klare sig uden offentlige midler. SDG-fonden vil investere i de projekter, der ligger midtimellem. Hvor private godt kan se potentialet, men måske ikke tør tage chancen uden den sikkerhed, der ligger i, at vi bærer noget af risikoen," siger han.

PFA Pension har lagt 400 millioner kroner i den nye fond, og koncernfinansdirektør Anders Damgaard er glad for at stille en stor pose penge til rådighed.

"Ved at indgå i verdensmålsfonden kan vi lave investeringer, der ellers er svært tilgængelige og har et godt afkastpotentiale," siger han.

0:000:00