Nye tal fra regeringen: Danmark giver 4,6 milliarder i klimahjælp til ulande

REGNEMODEL: Danmark bidrager med 4,6 milliarder i klimafinansiering til udviklingslandene, viser nye tal fra Udenrigsministeriet. Ngo'er roser, at regeringen fremlægger regnestykket, men kritiserer tallene.

Foto: IFU
Rasmus Dahl Løppenthin

Danmarks samlede klimafinansiering i udviklingslande udgjorde i alt 4,6 milliarder kroner i 2017. Det viser en ny rapport fra Danida.

"De her tal understreger, at Danmark gør en kæmpe indsats for at finansiere klimaløsninger i udviklingslandene," siger udviklingsminister Ulla Tørnæs.

Det er første gang, Danmark laver en opgørelse over sin samlede finansiering af klimaindsatser i udviklingslandene. 

Udregningen kommer, efter man til COP24 i Katowice enedes om at kunne tælle private midler med i opgørelsen over klimahjælp til udviklingslande, som for Danmarks vedkommende udgjorde 750 millioner kroner i 2017.

De her tal understreger, at Danmark gør en kæmpe indsats for at finansiere klimaløsninger i udviklingslandene.

Ulla Tørnæs
Udviklingsminister (V)

Den eksakte regnemodel kunne landene ikke enes om i Polen. Danmark har derfor udviklet en regnemetode, der er baseret på værktøjer udviklet i regi af OECD.

Ud over privat finansiering indregner man også det bidrag, Danmark yder via vores medejerskab af Verdensbanken og en række andre udviklingsbanker. Dermed kan Danmark tilskrives et bidrag på 2,5 milliarder kroner i 2017. 

Folkekirkens Nødhjælp har længe kritiseret regeringen for manglende gennemsigtighed på området. Derfor roser man offentliggørelsen af rapporten.

"Det er rigtig godt, vi får de her tal," siger Mattias Söderberg, der er klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp.









0:000:00