Ny undersøgelse: Usikker sammenhæng mellem vindmølle-støj og sygdom

SYGDOM: Den første delundersøgelse i en stor undersøgelse af helbredseffekter af vindmøllestøj er netop offentliggjort. Den giver ingen klare konklusioner. Yderligere undersøgelser er nødvendige, lyder det fra forskerne.

Foto: /ritzau/Jørn Deleuran
Morten Øyen

Påvirker støj fra vindmøller helbredet eller ej?

Kræftens Bekæmpelse er nu færdig med den første af i alt fem dele i en undersøgelse om, hvorvidt støj fra vindmøller kan påvirke menneskers sundhed. Og resultatet giver ikke et entydigt svar.

Denne første delundersøgelse har set nærmere på sammenhæng mellem korttidspåvirkning fra vindmøllestøj og akut hjerte-kar-sygdom.

Undersøgelsen blev sat i gang i 2013 efter ønske og med finansiering fra Sundhedsministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet og Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Afventende konklusion
Delundersøgelsen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Environment International og inddrager alle vindmøller i Danmark, der var operative i perioden 1980-2013 samt 553.000 boliger med en vindmølle inden for en radius af seks kilometer.

Og selvom grundlaget for undersøgelsen er ganske omfattende, er konklusionen af den afventende slags:

Undersøgelsen finder overordnet intet afgørende bevis for, at vindmøllestøj i en kortere periode kan udløse en blodprop i hjertet eller et slagtilfælde. Lavfrekvent støj om natten, når man sover, kan dog muligvis udløse hjerte-kar-sygdomme.

Forskerne bag delundersøgelsen understreger dog samtidig, at resultaterne er baseret på ganske få tilfælde og kan derfor skyldes ”tilfældigheder”.

Konklusionen fra forskerne er derfor, at der er ”behov for yderligere undersøgelser”, før der kan drages en konklusion om sammenhæng mellem vindmøllestøj og hjerte-kar-sygdom.

0:000:00