Nye EU-krav til fyringsanlæg rammer biomasse

UDLEDNING: EU-landene står til at blive enige om at skærpe krav til forurening fra mellemstore fyringsanlæg. De ekstra krav rammer danske biomasseanlæg og kan betyde, at nogle anlæg vil lukke, advarer Dansk Fjernvarme.

Nye regler for fyringsanlæg er en del af EU's ren luft-pakke, der skal nedbringe luftforureningen i Europa.
Nye regler for fyringsanlæg er en del af EU's ren luft-pakke, der skal nedbringe luftforureningen i Europa.Foto: Nguyendai/flickr
Morten ØyenRikke Albrechtsen

BRUXELLES: Efter alle solemærker at dømme vil EU’s miljøministre på onsdag ved et rådsmøde i Bruxelles blive enige om at skærpe kravene til mellemstore fyringsanlægs udledning af støv, svovldioxid og kvælstofdioxid, der ikke hidtil har været reguleret på EU-plan.

Et flertal blandt landene støtter op om nye regler for de 143.000 europæiske anlæg på mellem 1 og 50 MW, der hidtil ikke har været reguleret på EU-plan.

Langt de fleste af de godt 1.700 danske anlæg, der vurderes at blive omfattet af de nye regler, vil ikke mærke den store forskel. Tværtimod lægger de nye regler op til lempelse af udslipsreglerne for visse tungmetaller og til lavere administrationsgebyrer.

Til gengæld giver det en udfordring for de danske biomasseanlæg, som vil skulle leve op til strammere krav, hvis de nye regler ender i den form, som ministrene planlægger.

Fakta
EU's ren luft-pakke er en opdatering af eksisterende udledningslofter, der skal reducere udslip fra industri, trafik, elværker og landbrug, der skader luftkvaliteten i Europa.
Pakken indeholder:
- Et nyt ren luftprogram for Europa
- Reviderede nationale udledningslofter med skrappere krav på metan, ammoniak, ozon, svovldioxid, NOx (kvælstofoxider) og VOC (Volatile Organic Compound)
- Forslag om udslipsbegrænsninger for mellemstore forbrændingsanlæg
Ifølge Kommissionen vil gennemførelsen af pakkens tiltag forhindre 58.000 for tidlige dødsfald.

Lukninger i sigte
Reglerne, som først skal forhandles på plads med Europa-Parlamentet, sætter udslipsværdierne meget lavt for biomasseanlæggene, særligt hvad angår svovldioxid og støv, de såkaldte fine partikler.

Dansk Fjernvarme vurderer, at de nye krav for støv nok skal kunne håndteres. Men særligt de nye grænseværdier for svovldioxid vil medføre betydelige ekstra omkostninger for de halmfyrede anlæg. 

"Vi er bange for, at det vil lukke de mindste anlæg. Kravene gælder ned til anlæg, der kun er 1 MW, og det betyder ekstra omkostninger for en størrelse anlæg, der kan have meget svært ved at få det til at hænge sammen, hvis der kommer en ekstra regning," siger teknisk konsulent hos Dansk Fjernvarme Kate Wieck-Hansen.

Vi er bange for, at det vil lukke de mindste anlæg. Kravene gælder ned til anlæg, der kun er 1 MW, og det betyder ekstra omkostninger for en størrelse anlæg, der kan have meget svært ved at få det til at hænge sammen, hvis der kommer en ekstra regning.

Kate Wieck-Hansen
Teknisk konsulent, Dansk Fjernvarme

Ensartede regler
Der eksisterer i dag omkring 60 halvfyrede anlæg og omkring 160 træfyrede anlæg, der potentielt kan blive pålagt ekstra omkostninger til anlæg og rensningsteknologier. Ifølge Dansk Fjernvarme er det et problem, hvis de nye krav er med til at lukke de mellemstore anlæg for, at der i stedet kommer flere mindre anlæg, hvor der ikke er den samme overvågning og krav.

Hos Dansk Energi er man derimod tilfredse med, at den eksisterende regulering af store fyringsanlæg nu bliver suppleret med regulering af mellemstore fyringsanlæg. Dansk Energi er dog ikke helt tilfredse med måden, EU-Kommissionen har strikket reguleringen sammen på. 

"Der er nu flere direktiver på ren luft-området, der opererer med forskellige grænseværdier og intervaller for emissioner. Det er forvirrende, og det gør det svært for vores medlemmer at se, hvordan det lige skal implementeres," siger Kristine van het Erve Grunnet, chefkonsulent i Dansk Energi. 

Der er behov for at tænke kravene mere sammen, mener organisationen. Og så skal industrien have god tid til at implementere det nye regelsæt. 

0:000:00