Nyt forskningsprojekt vil forudsige tordenbyger

VINDENERGI: En ny forskningsgruppe fra DTU Informatik arbejder på at finde ud af, hvordan man kan forudsige tordenbyger. Tordenbygerne kan nemlig medbringe energi og dermed penge.

I et nyt forskningsprojekt på DTU Informatik vil en gruppe undersøge, hvordan man kan forudsige tordenbyger, for det kan der både være energi og penge i. Danmark har et mål om, at landet inden 2025 skal producere 50 procent af al elektricitet gennem vindenergi. Kan man således forudsige, hvornår en tordenbyge rammer en offshore vindmøllepark, hvor der er kraftige vindstød, vil man vinde store mængder energi og komme tættere på 2025-målet.

Projektet ledes af professor på DTU Informatik Henrik Madsen og lektor Pierre Pinson.

"Tordenbygerne, som vi gerne vil kunne forudsige, kan opstå meget pludseligt på 10-15 minutter. Vi ved, det er varm luft, som stiger opad, tætnes og giver vand, men lige hvor de her varme pakker, nedbørsbyger og den kraftige vind kommer, det ved man ikke, men vi tror på, at vi ved hjælp af billedanalyse og matematiske algoritmer kan lave et system, som kan opfange tordenskyerne. På den måde kan Dong Energy nå at advare elnettet om, at der er en stor mængde vindenergi på vej, så den ikke går tabt," siger Henrik Madsen i et nyhedsbrev fra DTU.

Problemet for Dong Energy og andre energiproducenter er nemlig, at man endnu ikke kan lagre elektrisk energi, så der derfor går meget til spilde. Man kan derfor opnå store besparelser, hvis det bliver muligt at forudse tordenbygerne.

I forbindelse med forskningsprojektet har DTU Informatik allieret sig med DHI, som gennem halvandet år har haft en radar placeret på offshore vindmølleparken Horns Rev, som er ejet af Dong Energy og Vattenfall.

 

0:000:00