Nyt forslag: Danmark skal bygge mere i træ

TRÆMÆND: Byg i træ i stedet for stål og beton, og skab markante forbedringer i Danmarks CO2-regnskab. Sådan lyder det fra den nye tænketank CHORA Connection, der opfordrer til, at private og offentlige bygherrer forpligter sig til at bygge mere i træ.

Byggeri som dette rækkehuskvarter i Dianalund skal der være mere af, mener tænketanken CHORA Connection. 
Byggeri som dette rækkehuskvarter i Dianalund skal der være mere af, mener tænketanken CHORA Connection. Foto: Sigrid Nygaard/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Træmænd og -kvinder samles i disse dage om runde borde for at snakke bæredygtigt byggeri. Det er den nye, bæredygtige tænketank CHORA Connection, som står bag de såkaldte rundbordssamtaler, der skal føre frem til, at mere nyt byggeri bliver opført i træ.

”Produktionen af byggematerialer som beton og stål udleder en masse CO2, mens træ har en evne til at optage og lagre CO2 – både mens det gror, og når det er omdannet til bjælker. Derfor kan vi mindske udledningen af drivhusgasser i atmosfæren markant, hvis vi bygger mere i træ,” siger direktør for CHORA, Mads Randbøll Wolff.

Han henviser til, at Danmark på den måde også kan understøtte to af FN's nye bæredygtige udviklingsmål, nemlig 11 og 15. De handler dels om at bygge bæredygtigt og at sikre bæredygtig skovdrift. Og han håber, tænketanken kan inspirere til, at der indgås et nationalt partnerskab om at bygge mere bæredygtigt i træ.

”Tiden er moden til, at private og offentlige parter forpligter sig til at bygge mere i træ og på den måde reducere Danmarks udledning af CO2,” siger Mads Randbøll Wolff.

Tiden er moden til, at private og offentlige parter forpligter sig til at bygge mere i træ.

Mads Randbøll Wolff
Direktør, CHORA Connection

Træ absorberer CO2
Tænketanken støtter sig op ad en ny analyse fra DTU, som har regnet sig frem til, at stål udleder næsten 2000 kg CO2 pr. kubikmeter; mursten udleder 341 kg inklusive cement, mens beton udleder 212 kg. Omvendt absorberer træ 1655 kg i uforarbejdet tilstand og 930 kg, når det er forarbejdet.

CHORA understreger, at der allerede nu er masser af gode ideer til at gøre dansk byggeri mere bæredygtigt i omløb. Derfor har tænketanken nu arrangeret tre runder samtaler mellem aktører fra skovbruget, træ- og byggebranchen. De skal diskutere, hvad der står i vejen for at få mere træ ind i byggeriet, og hvordan udfordringerne kan løses.

”Vi håber på, at samtalerne munder ud i en god liste med konkrete tiltag til, hvad vi kan sætte i gang,” siger Mads Randbøll Wolff.

Måske ender det med et træhus
Han vil ikke sætte konkrete mål for samtalerne. Men det kan være alt fra indgåelse af partnerskaber om at lave bedre byggeelementer af træ over mere uddannelse i arbejdet med træ på erhvervsskolerne til bedre design-input tidligt i byggeprocessen. I yderste fald kan samtalerne munde ud i planer om et konkret byggeri.

”Det vil jeg ikke udelukke. Jeg synes, det kunne være enormt spændende, hvis samtalerne kunne føre til et helt konkret byggeri. Men det afgørende er, at vi identificerer det element, der gør, at vi kan vise, det er muligt at bygge mere i træ,” siger Mads Randbøll Wolff og fortsætter:

0:000:00