Obama bruger Katrina til at fremme klima-dagsorden

KLIMA: Hverken republikanere eller klimaaktivister er imponerede over Obamas klimatur, der tager præsidenten til 10-årsdagen for orkanen Katrina i New Orleans og til Alaskas nordpol. Det Hvide Hus siger, at klima er præsidentens førsteprioritet, men klimaaktivister er skeptiske.

Præsident Barack Obama besøgte torsdag New Orleans for at markere 10-årsdagen for orkanen Katarina.
Præsident Barack Obama besøgte torsdag New Orleans for at markere 10-årsdagen for orkanen Katarina.Foto: Pete Souza/Det Hvide Hus
Michelle Arrouas

Det tog ikke USA’s præsident Barack Obama mange minutter at dreje samtalen hen på klimaforandringer, da han torsdag besøgte New Orleans.

To dage før 10-årsdagen for orkanen Katrina, der 29. august 2005 ramte New Orleans med tæt på 2000 dræbte og skader for 250 milliarder dollars til følge, besøgte Obama byen for at fejre dens comeback og sætte fokus på den klimadagsorden, Det Hvide Hus siger, vil dominere Obamas sidste tid som præsident.

I sin tale til New Orleans roste Obama først byens borgere og de offentlige institutioner, der har været med til at genopbygge New Orleans, før han slog fast, at fokus for hans besøg var klimaforandringer.

“Vi kommer til at se flere ekstreme vejrbegivenheder som et resultat af klimaforandringer – mere alvorlige tørker, mere drabelige skovbrande, stærkere storme,” sagde præsidenten i torsdagens tale.

11-dages klimatur gennem USA
Den pointe understregede præsidenten igen og igen på sit besøg til byen, hvor han sagde, at det vigtigste ikke er at ruste sig mod de ekstreme vejrbegivenheder, men at forebrygge deres udspredelse ved at kæmpe mod klimaforandringerne.

“Vi kan bygge storstilede diger. Vi kan genoprette vådområderne. Men i sidste ende er vi også nødt til at sikre, at vi ikke fortsætter med at se verdenshavenes vandstand stige, havenes temperatur blive højere, stormene blive stærkere,” sagde Obama til tv-stationen WWL på en gåtur gennem New Orleans i silende regnvejr.

Besøget i New Orleans var det andet ud af tre stop på den 11 dages klimatur, der startede mandag i Las Vegas, gjorde stop torsdag i New Orleans, og næste uge fortsætter til Alaskas nordpol, som Obama bliver den første amerikanske præsident, der besøger.

Turen kommer tre uger efter Det Hvide Hus lancerede Clean Power Plan, en plan, der skal sikre, at udledningen af drivhusgasser i USA falder 32 % i løbet af de næste 25 år.

Harme blandt republikanere
Republikanske politikere har været omtrent lige så hurtige, til at kritisere præsidenten for at bruge naturkatastrofen Katrina politisk, som Obama var til at dreje samtalen over på klimaforandringer.

“Det Hvide Hus holder fast i sit mantra om, at man ikek skal lade en tragedie gå til spilde. Mens han brænder carbon-udledende brændstof af med Air Force Ones rejse til New Orleans, har præsidenten kapret 10-årsdagen for orkanen Katrina for at afstive sin propaganda-lignende klima-trosbekendelse,” skrev Rob Bishop, den republikanske formand for Repræsentanternes Hus’ komité for naturressourcer.

Han var dog ikke sen til selv at få det til at handle om politik. 

“Præsidentens klimapan er en orkan af regulationer, der i uforholdsmæssig høj grad rammer de underpriviligerede samfund og dem, der blev hårdest ramt af orkanen Katrina. De her folk har ikke råd til at betale for hastigt stigende energipriser som, det er helt sikkert, bliver resultatet af Obamas klima-arv,” sagde han om Obama-administrationens nye klimaplan.

Også Louisianas republikanske guvernør Bobby Jindal, der er en af det republikanske partis mange usandsynlige præsidentkandidater, frabad sig på byens vegne Obamas forsøg på at få 10-årsdagen for orkanen til at handle om klima.

“Jeg vil bede dig om at respektere denne vigtige mindehøjtidelighed ved ikke at indsætte den splittende politiske agenda, som liberal miljøaktivisme er,” skrev guvernøren i et åbent brev til præsidenten før hans tale torsdag.

“En forelæsning om klimaforandring vil ikke bidrage med noget til det, vi allerede gør. Snarere modsat: Den ville distrahere os fra de tab, vi har lidt, underminere de genopbygnings-indsatser, vi har gjort, og overskygge det mirakel, som Louisianas comeback er,” fortsatte guvernøren og præsidentkandidaten.

Uimponerede klimaaktivister
Heller ikke på præsidentens egen politiske fløj har hans 11-dages klimatur på tværs af USA vakt begejstring. Klimaaktivister kritiserer præsidenten for dobbeltmoral, efter at Det Hvide Hus samme uge publicerede en video, hvor Obama annoncerer sit historiske besøg til Alaskas nordpol, og gav et olieselskab tilladelse til at bore efter olie samme sted.

“Jeg skal til Alaska fordi alaskanerne står på frontlinjen af en af de største udfordringer vi står overfor i dette århundrede: Klimaforandringer. Det er vores wake up-call. Alarmklokkerne ringer, og så længe jeg er præsident vil USA lede verden i kampen mod denne trussel før det er for sent,” siger Obama i videoen.

“Klimaledere giver ikke tilladelse til olieboringer i Arktis,” svarede flere klimaaktivister på de sociale medier, efter at USAs indenrigsministerium sidste uge gav Royal Dutch Shell tilladelse til at bore efter olie i det arktiske hav.

“Præsident Obama har på samme tid været en stor leder på miljøområdet og taget vildledte skridt baglæns på klimaområdet, der vil føre til varige skader, hvis de fortsætter,” siger Franz Matzner, direktør hos National Resoucres Defense Council, til USA Today.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Barack Obama

Fhv. præsident, USA (Demokraterne)
Cand.jur. (Harvard 1991)

0:000:00