EL: Bioenergi-debatten er ikke slut endnu

BIOMASSE: Selvom et bredt politisk flertal netop har sagt god for mere bioenergi, så er Enhedslistens Per Clausen stadigvæk skeptisk. Han vil derfor genoplive debatten om brugen af biomasse, når en analyse ligger klar i 2013. Det afviser Venstre.
Hvis det står til Enhedslistens Per Clausen, kommer debatten om bioenergi til at fortsætte i 2013, når en anlyse fra Klimaministeriet ligger klar.
Hvis det står til Enhedslistens Per Clausen, kommer debatten om bioenergi til at fortsætte i 2013, når en anlyse fra Klimaministeriet ligger klar.
Per Bang Thomsen

Hvis Danmark fremover skal basere en større del af sin energiforsyning på bioenergi, skal man være helt sikker på, at det ikke har en negativ betydning for den samlede CO2-udledning. Hvis ikke det er tilfældet, bliver man nødt til at diskutere alternative energimuligheder, og her er solenergi en oplagt mulighed.

Det mener Enhedslistens fødevare- og landbrugsordfører, Per Clausen, efter han i sidste uge sagde god for det energiforlig, som klimaminister Martin Lidegaard (R) har brugt det seneste halve år på at forhandle på plads.

LÆS: Lidegaard fik sit brede energiforlig

Et af fokuspunkterne er at støtte og videreudvikle omstillingen til bioenergi, og det skal blandt andet ske ved at støtte de kraftvarmeværker, som skifter kullet ud med biomasse. Men ifølge Enhedslisten kan den energiform være lige så klimaskadelig som kul, og derfor krævede venstrefløjspartiet under forhandlingerne, at der inden udgangen af 2013 bliver lavet en analyse af anvendelsen af biogenergi.

Fakta

Om analysen:

Der udarbejdes en analyse af anvendelsen af bioenergi i Danmark. Analysen skal fokusere på, om der er de rette vilkår for en effektiv og miljømæssig bæredygtig anvendelse af biomasseressourcer i den danske energiforsyning. Analysen skal endvidere belyse CO2-fortrængningen.

Der afsættes i alt 7,5 mio. kr. i 2012-2015. Analysen fremlægges inden udgangen af 2013.


Kilde: Aftale om den danske energipolitik 2012-2020

EL: Vi skal overveje solenergi
Ifølge aftaleteksten skal analysen primært fokusere på, om der i dag er "de rette vilkår for en effektiv og miljømæssig bæredygtig anvendelse af biomasseressourcer i den danske energiforsyning".

Derudover fik Enhedslisten gennemtrumfet, at analysen skal stille skarpt på energiformens betydning for CO2-fortrængningen. Og viser det sig, at bioenergi er direkte skadelig for CO2-niveauet, bør man ifølge Per Clausen genoplive diskussionen om alternative energiformer.

Hvis ikke man kan udnytte bioenergi på en miljømæssig, klimamæssig og økonomisk bæredygtig måde, så må man finde alternativer. Derfor tror jeg, vi bliver nødt til at diskutere, hvordan vi i højere grad kan bruge eksempelvis solenergi og geotermik, når analysen kommer.

Per Clausen
Fødevare- og landbrugsordfører for Enhedslisten

"Adskillige analyser har vist, at der ikke sker nogen CO2-fortrængning, hvis man bare skifter kul ud med biomasse. Hvis man eksempelvis bliver nødt til at brænde store regnskovsarealer af for at udvinde biomasse, kan konsekvensen for CO2-udledningen være negativ. Derfor er det vigtigt, at vi får analyseret de miljø- og klimamæssige konsekvenser af både biomasse men også biogas," siger Per Clausen, der er klar til at genoplive diskussionen om brugen af biomasser, når analysen bliver fremlagt.

"Hvis ikke man kan udnytte bioenergi på en miljømæssig, klimamæssig og økonomisk bæredygtig måde, så må man finde alternativer. Derfor tror jeg, vi bliver nødt til at diskutere, hvordan vi i højere grad kan bruge eksempelvis solenergi og geotermik, når analysen kommer," siger han.

Klogere med tidligere diskussion
Det er ønsket om at et fossilfrit samfund i 2050, der har fået politikerne til at søtte skub i brugen af bioenergi.









0:000:00