Økonomisk gulerod til klimavenlige afgrøder

LANDBRUG: Fødevareministeriet øger den økonomiske støtte til klimavenlige afgrøder med en tredjedel.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) hæver støtten til de såkaldte energiafgrøder for at gøre det mere økonomisk attraktivt for landmændene at dyrke de afgrøder, oplyser Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.  

"Regeringen er i fuld gang med en grøn omstilling af Danmark, og der skal derfor dyrkes flere energiafgrøder. Danske landmænd skal i stor stil levere klimavenlig energi til kraftværkerne. Desværre har dyrkningen ikke rigtig taget fart endnu, og derfor hæver jeg støtten med næsten en tredjedel," siger fødevareminister Mette Gjerskov i pressemeddelelsen. Etableringsstøtten til energiafgrøder hæves fra 3.200 kr. per hektar til 4.200 kr. 

Støtten fokuseres i de områder, hvor de kvælstofsugende afgrøder vil have størst miljøeffekt. Samtidig begrænses dyrkningen af energiafgrøder i de såkaldte randzoner langs vandløb og søer, der udlægges til efteråret. Her skal fokus være på natur og biodiversitet, skriver Fødevareministeriet.

"Der skal dyrkes flere energiafgrøder, men det skal være de rigtige steder. Når vi senere på året udlægger randzoner langs mere end 25.000 km vandløb og søer til natur, vil jeg gerne friholde dem for tæt pilekrat. Vi skal kunne se vores åer sno sig gennem landskabet. Naturen, fuglelivet og planterne skal kunne udfolde sig i randzonerne," siger Mette Gjerskov.

Yderligere vil Fødevareministeriet som noget nyt give 500 kr. per hektar i produktionstilskud.









0:000:00