Ole Birk: Lad os nå klimamålet uden at glemme vækstmålet

DEBAT: Grøn omstilling er ikke gratis. Derfor skal vi være ambitiøse i vores arbejdsmarkedspolitik og vores skattepolitik for at skabe forudsætningerne for en ny vækst, mener Ole Birk Olesen (LA).

Placeholder image
Liberal Alliance vil den grønne omstilling, men ikke på bekostning af vækst, skriver Ole Birk Olesen (LA) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ole Birk Olesen (LA)
Klima- og energiordfører 

Man skal aldrig tro på politikere, som påstår, at én politisk diskussion er vigtigere end alle andre.

Enhedslisten har aldrig haft ret i, at økonomisk lighed er vigtigere end alle andre emner, og Dansk Folkepartis ideologer tager også fejl, når de fra tid til anden har påstået, at der egentlig kun findes en for vor nation afgørende politisk sag at tage sig af, nemlig udlændingepolitikken.

På samme måde skal man heller ikke tro dem, som i de senere år har fyldt vore ører med snak om, at klimapolitikken trumfer alle andre politiske hensyn. De tror faktisk ikke engang på det selv.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. 

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk

Ikke for enhver pris
I de så småt begyndende forhandlinger på Christiansborg om en ny klimalov står det allerede klart, at selv venstrefløjens yderste partier ikke ønsker at begrænse udledningen af klimagasser, hvis de redskaber, som foreslås anvendt, gør den økonomiske ulighed i Danmark større.

På den måde har venstrefløjen selv skabt den proportionalitet i klimadebatten, at man godt må afvise en klimapolitik med den begrundelse, at den skader andre politiske hensyn, som man helt legitimt kan sætte højere.

Vi har det på samme måde i Liberal Alliance: Klimapolitikken er vigtig, men der findes også anden vigtig politik.

Ole Birk Olesen (LA), Klima- og energiordfører, Liberal Alliance

Vi har det på samme måde i Liberal Alliance: Klimapolitikken er vigtig, men der findes også anden vigtig politik.

Vi går konstruktivt til forhandlingerne om en ny klimalov med regeringen. Vi vil gerne være med til at aftale en målsætning om, at Danmark skal reducere udledningen af klimagasser med 70 procent i forhold til udledningen i 1990.

Vi tror på, at det kan lade sig gøre. Men vi vil ikke ofre alle andre hensyn på vejen.

Lad os tage et eksempel: Man vil sikkert kunne påvise en marginalt positiv effekt på klimaet ved at indføre obligatoriske veganske dage i offentlige institutioner, hvor der serveres mad for børn og gamle

Men vi synes stadig ikke, at et så indgribende middel i danskernes madvaner kan retfærdiggøres. Midlet er alt for skrapt i forhold til det mål, som kan opnås.

Vi har det på samme måde med hensynet til Danmarks velstand. Hvis man som Enhedslisten og Alternativet er ret ligeglad med, om Danmark bliver et fattigere land, så kan man foreslå et næsten uendeligt antal indgreb, som vil mindske udledningen af klimagasser, men som samtidig vil tvinge vore børn og børnebørn til at bosætte sig uden for landets grænser, hvis de vil have del i den øvrige verdens velstandsudvikling.

Læs også

Omstilling kræver ambitiøs arbejdsmarkedspolitik
Vi vil i Liberal Alliance gerne gennemføre en virksom og ambitiøs klimapolitik, selvom den isoleret set begrænser den økonomiske vækst i Danmark.

Vi bilder os ikke ind, at den grønne omstilling er gratis. Men så må vi bare være ekstra ambitiøse i vores arbejdsmarkedspolitik, vores skattepolitik og vores erhvervspolitik for at skabe forudsætningerne for en ny vækst, som kan sikre Danmark økonomisk fremgang, til trods for at vores klimapolitik måske trækker os i en økonomisk forkert retning.

Vi kan med andre ord sagtens gøre rigtigt meget for, at Danmark giver sit bidrag til at holde menneskeskabte klimaforandringer stangen, men hvis vi ikke skal ende med at blive fattigere i processen, så kræver det af os, af vi holder op med at være reformforskrækkede i den øvrige politik.

Lad os gå progressivt og reformvilligt til klimapolitikken. Men lad os gøre det samme i skattepolitikken, arbejdsmarkedspolitikken og erhvervspolitikken, så Danmark også i fremtiden vil være et land, man har lyst til at bo, arbejde og investere i.

Omtalte personer

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen (LA), Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser