Debat

Olie kan sikre samfundsværdi mange år endnu

DEBAT: Olie er en vigtig indtægtskilde for Danmark, men skal det fortsætte sådan i fremtiden, kræver det seriøse investeringer i efterforskning og teknologi, skriver Martin Næsby, administrerende direktør for brancheorganisationen Olie Gas Danmark.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvis oliereserverne skal realiseres, kræver det investeringer til forudgående efterforskning og teknologi i milliardklassen.    

 

Martin Næsby
Administrerende direktør, Olie Gas Danmark
Fakta
Bland dig i debatten! Send dit debatindlæg til [email protected].

Af Martin Næsby
Administrerende direktør, Olie Gas Danmark 

Danmarks undergrund er en væsentlig indtægtskilde for det danske samfund. Alene i direkte skatter og afgifter havde staten i 2010 en indtægt på omkring 30 milliarder kroner. Det svarer til, hvad der er afsat på årets finanslovforslag til samtlige videregående uddannelser - eller knap 10 milliarder mere end den foreløbige pris på metroens Cityring. Dertil kommer, at olieselskaberne hvert år eksporterer olie og gas til en værdi af 48 milliarder årligt, og sidst men ikke mindst er der jobsikkerheden for de 15.000 mennesker, der er beskæftiget i olie- gassektoren.

Olien mangler ikke
Med den nuværende teknologi kan Danmark producere olie og gas i Nordsøen de næste 30 år. Det er ikke, fordi der herefter ikke er mere olie. Der er nemlig store mængder olie tilbage i den danske undergrund. Vi udvinder i dag kun omkring 27 procent af de danske olieressourcer, og 73 procent af olien i den danske undergrund ligger dermed stadig tilbage. Vi får aldrig det hele op, for olien i den danske undergrund er svært tilgængelig. Den ligger lejret eller fastlåst i kalksten i undergrunden som striber i et bolsje. Udvindingen af olie foregår derfor heller ikke ved, som mange måske tror, at man stikker et sugerør ned i et stort bassin, og så går resten af sig selv. Udvinding af olie sker under ekstremt avancerede og højteknologiske processer.

Selvom vi aldrig kan udvinde det hele, er olien så værdifuld, at selv en lille stigning i udvindingsgraden giver en enorm værditilvækst til det danske samfund. En stigning på bare et enkelt procentpoint har en værdi på mere end 50 milliarder kroner og vil dermed kunne generere økonomisk værdi for samfundet og skabe mange arbejdspladser fremover. Den potentielle værdiskabelse burde give staten et væsentligt incitament til at udnytte en større del af de tilbageværende ressourcer i Nordsøen.

Investeringer er nødvendige
Hvis oliereserverne skal realiseres, kræver det investeringer til forudgående efterforskning og teknologi i milliardklassen. Inden den første olie udvindes på et felt, er mange milliarder brugt på at efterforske, hvor olien er, udvikle den nødvendige teknologi og opbygge felterne.

Den danske undergrund tilhører det danske samfund, som selvsagt skal have stor værdi af olieudvindingen – men olieselskaberne bliver også nødt til at have et incitament til at påtage sig opgaven. Olieudvinding er både en investeringstung og risikabel affære. Det er derfor helt afgørende for virksomhederne, at rammevilkårene er gunstige, tilskynder til fortsatte investeringer og ikke mindst, at de er stabile over en meget lang periode.

Det er et fælles ansvar at udvinde den danske olie, og derfor bliver det også et fælles anliggende at træffe beslutning om, hvorvidt der skal foretages nye investeringer, som kan sikre den danske produktion mange år ud i fremtiden. Beslutningen skal træffes inden ret længe. Hvis de nuværende felter afvikles, vil det i hvert fald være meget omkostningsfuldt at skulle begynde forfra.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00