Olie- og gaseventyret har fået en slutdato: Her er hovedpunkterne i ny Nordsøaftale

SLUT: Natten til torsdag indgik regeringen og en række af Folketingets partier en ny Nordsø-aftale, som betyder, at det danske olie- og gaseventyr får en ende i 2050. Altinget giver dig her et overblik over aftalens vigtigste dele.

Sent i går aftes kunne Dan Jørgensen (S) præsentere en ny Nordsøaftale, som sætter en udløbsdato på det danske olie- og gaseventyr
Sent i går aftes kunne Dan Jørgensen (S) præsentere en ny Nordsøaftale, som sætter en udløbsdato på det danske olie- og gaseventyrFoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jarl Viktor Schultz

Sent i går aftes landede regeringen en aftale med Venstre, DF, Radikale, SF og Konservative om olie- og gasindvinding i Nordsøen. Se den fulde aftaletekst her.

Med aftalen sættes der nu et definitivt punktum for olie- og gaseventyret i 2050. Den planlagte 8. udbudsrunde aflyses også.

Med aftalen bliver Danmark den hidtil største producent af olie, der fastsætter en slutdato for produktionen.

Og i aftaleteksten understreges det også, at man ser beslutningen om at sætte en slutdato for Danmarks olieproduktion som en mulighed for at lægge pres på andre lande for at udarbejde planer for udfasningen af fossil produktion.

Også Klimarådet har fremhævet signalværdien af at sløjfe 8. udbudsrunde.

Her er nogle af de vigtigste elementer i aftalen.

En 2050-slutdato for al indvinding af olie og gas i Nordsøen
Aftaleparterne er enige om, at der indføres en 2050-slutdato for alle eksisterende og eventuelt fremtidige tilladelser til olie- og gasindvinding i Danmark. Med dette markante skift i dansk Nordsøpolitik sættes der et punktum for Danmarks olie- og gaseventyr i Nordsøen, som begyndte for snart 50 år siden i 1972.

Dermed bringes Danmarks olie- og gasindvinding i overensstemmelse med Danmarks mål om klimaneutralitet i 2050 som indskrevet i klimaloven.

8. udbudsrunde aflyses
Aftaleparterne er enige om, at 8. udbudsrunde aflyses, og at der ikke skal være flere udbudsrunder i fremtiden. Der vil fortsat blive efterforsket efter fossile brændsler i Nordsøen, men fremover vil ny efterforskning udelukkende ske igennem de allerede eksisterende muligheder i minirunder og naboblok. Staten vil ikke længere invitere til ny efterforskning.

0:000:00