Oliebranchen gik til topministre for at stoppe udflytning af oliejob

OLIEFLYTNING: Brancheforeningen Olie Gas Danmark advarede regeringen om ikke at flytte den del af Energistyrelsen, der arbejder med olie, til Esbjerg. V-borgmester undrer sig.

Ifølge et brev, som Altinget har fået aktindsigt i, forsøgte brancheforeningen Olie Gas Danmark at overbevise blandt andre klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) om ikke at udflytte den del af Energistyrelsen, der arbejder med olieressourcer.
Ifølge et brev, som Altinget har fået aktindsigt i, forsøgte brancheforeningen Olie Gas Danmark at overbevise blandt andre klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) om ikke at udflytte den del af Energistyrelsen, der arbejder med olieressourcer.Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Simon LesselMorten Okkels

Brancheforeningen Olie Gas Danmark forsøgte aktivt at forhindre udflytningen af den del af Energistyrelsen, der arbejder med olie.

Rygterne har tidligere svirret i JydskeVestkysten om, at det var Mærsk, der forsøgte at forhindre den pågældende udflytning til Esbjerg. Men nu viser en aktindsigt i en mail sendt til regeringen, at det var brancheforeningen Olie Gas Danmark, der advarede regeringen om udflytningen af olie-statsjobbene til Esbjerg.

I en henvendelse til finansministeren, energiministeren, erhvervsministeren og beskæftigelsesministeren udtrykker Olie Gas Danmark ”begrundet frygt” for, at en udflytning af den del af under ressourceenheden i Energistyrelsen, der beskæftiger sig med olie, ”vil være ensbetydende med et stort tab af kompetencer og viden hos myndighederne,” lyder det.

Samtidig vil det have ”negativ virkning på eller forsinke nye udviklingsprojekter i den danske del af Nordsøen,” skriver Olie Gas Danmark.

I Esbjerg undrer Venstre-borgmester Jesper Frost Rasmussen sig over de nye oplysninger i sagen, og hvad han kalder en ”bastant” advarsel fra brancheforeningen.

”Jeg synes, det er ærgerligt, at de med den henvendelse, hvis det er det, der har været udslagsgivende, har været med til at forhindre udflytningen af arbejdspladserne,” siger Jesper Frost Rasmussen.  

Men henvendelsen er hverken ”ulovlig eller utilstedelig”, lyder vurderingen fra professor på Aarhus Universitet og ekspert i lobbyisme Peter Munk Christiansen.

”Det er klassisk lobbyisme, som det foregår i Danmark,” siger Peter Munk Christiansen og betegner det som et interessant eksempel på, hvordan lobbyismen foregår.

Ikke Mærsk
Ifølge JydskeVestkysten var de 29 stillinger fra den pågældende olieenhed længe på tapetet over job, der skulle udflyttes, men blev pillet af listen kort før offentliggørelsen af planerne for regeringens anden udflytningsrunde, Bedre Balance II.

0:000:00