Spørgsmål om nationale delmål i ny klimalov deler oppositionen

KLIMALOV: S bakker op om de seks principper i borgerforslaget til en ny klimalov, men vil forhandle om, hvordan de nationale mål skal fastsættes. Partiet erklærer sig tilfreds med femårige delmål, mens resten af oppositionen ønsker bindende mål for hvert år.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Simon LesselFreja Søgaard

Selvom Socialdemokratiet ”overordnet” går ind for de seks principper i borgerforslaget til en ny klimalov, er det ikke alle principperne, som partiet ønsker udformet i en klimalov, præcis som de står nedfældet i borgerforslaget lige nu.

Det er nødvendigt med årlige opfølgninger. Man laver jo også regnskaber og lægger budgetter hvert eneste år.

Søren Egge Rasmussen
Klimaordfører, Enhedslisten

”Jeg vil tro, at når vi sætter os ned og diskuterer det i oppositionen, så vil vi alle sammen finde nogle sætninger, som vi vil have skrevet på en anden måde,” siger Jens Joel.

Fakta
Den nye klimalov skal indeholde følgende:

1: Danmark skal yde sit bidrag til at nå Paris-aftalens mål
2: Der skal sættes femårige delmål mindst 15 år frem
3: Klimahensyn skal integreres i andre politikker
4: Klimarådet skal styrkes og sikres uafhængighed
5: Danmark skal satse på udvikling af grønne løsninger
6: Danmark skal være drivkraft i international klimapolitik

Kilde: Borgerforslag til ny klimalov

Stridspunktet ser ud til at blive, hvor hyppigt der skal nedfældes de nationale delmål, der skal sikre, at Danmark kan leve op til Paris-aftalen i år 2050. Forslagsstillerne har lagt op til, at de nationale delmål skal nedfældes med en femårig kadence i mindst 15 år.

Socialdemokratiets klimaordfører vil lade det være op til en forhandling mellem partierne, om det skal være femårige delmål, eller om der kan gå længere tid, før der tages stilling til, om Danmark lever op til ambitionerne.

”Det må være op til den konkrete forhandling, om alle mål skal være femårige, eller om nogle skal være tiårige,” siger Jens Joel.

Sådan ser resten af oppositionen dog ikke på situationen.

Årlig revurdering af klimamål
Både SF, Radikale Venstre, Alternativet og Enhedslisten ønsker nemlig, at en eventuel klimalov kommer til at indeholde hyppigere og mere ambitiøse vurderinger af, om Danmark lever op til de langsigtede mål i Paris-aftalen.

Og her lyder det fra partierne, at det ikke er nok at revurdere og opdatere klimamålene hvert femte år, som både S og forfatterne bag borgerforslaget lægger op til.

Det skal i stedet ske en gang om året, lyder det fra partierne. Blandt andet SF, der gerne ser, at man går endnu længere, end borgerforslaget tilsiger.

0:000:00