Opråb: Behov for ny tilskudsmodel for landvind

VIND: Mulighederne for landvind efter 2018 er uvis og kræver handling fra politikerne, lyder det fra Vindmølleindustrien. Arbejdet falder oven i debatten om PSO-ordningen, men begge områder kræver hurtig handling, lyder det.

Der vil snart blive sat en prop i udbygningen af vindmøller på land, hvis ikke politikerne snart finder en ny tilskudsmodel, lyder det fra Vindmølleindustriens Jan Hylleberg.
Der vil snart blive sat en prop i udbygningen af vindmøller på land, hvis ikke politikerne snart finder en ny tilskudsmodel, lyder det fra Vindmølleindustriens Jan Hylleberg.
Morten Øyen

Der vil snart blive sat en prop i udbygningen af vindmøller på land, hvis ikke politikerne snart finder en ny tilskudsmodel. Årsagen er, at den nuværende tilskudordning for landmøller kun er godkendt af EU-Kommissionen frem til februar 2018.

Sådan lyder opråbet fra Vindmølleindustrien, der torsdag har foretræde for Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg.

”Af hensyn til den fremtidige opstilling af landvindmøller er det afgørende, at der er klarhed om, hvilken tilskudsordning der gælder. Af hensyn til den planlægning, som foregår i kommunerne, må politikerne allerede nu i gang med at drøfte, hvordan fremtiden ser ud for landvind i Danmark,” siger Jan Hylleberg, administrerende direktør i Vindmølleindustrien.

Rammer projekter efter 2018
Han opfordrer politikerne til at få en afklaring på tilskud til landvvind i løbet af 2016 – ligesom der i år skal findes en løsning på konflikten med EU-Kommissionen om PSO-ordningen, der finansierer den grønne omstilling. Begge områder kræver hurtig handling, mener Vindmølleindustrien.

Fakta
Pristillæg til vindmøller på land afhænger af hvornår møllen er nettilsluttet.
For møller tilsluttet efter 1. januar 2014 ydes et pristillæg på 25 øre/kWh, med et loft på markedspris plus pristillæg på 58 øre/kWh. Det betyder, at hvis markedsprisen på el overstiger 33 øre/kWh, reduceres tillægget for hver øre markedsprisen stiger yderligere.
Pristillægget ydes for en elproduktion, der afhænger af både generatorens effekt og møllevingernes størrelse. 

Kilde: Energistyrelsen

”Ellers risikerer vi, at det går ud over planlægningen af projekter i 2018 og frem,” siger Hylleberg.

Ny ordning kan blive nødvendig
I dag er der en tilskudsordning på 25 øre per kWh i tillæg til markedsprisen for el i de første syv år af møllens levetid. En ny ordning fra 2018 skal også godkendes af EU-Kommissionen. Nye EU-statsstøtteregler kræver desuden, at tilskud skal foregå ved offentlige udbud.

Det kan betyde, at den danske ordning får svært ved at fortsætte, sådan som den er udformet i dag, da støttetildelingen i Danmark sker som et administrativt fastlagt tilskud.

Om de danske politikere vil tage kampen op for den danske ordning optager ikke Vindmølleindusrtien væsentligt. Men det gør det, at Folketinget får påbegyndt arbejdet for en ny tilskudsmodel.

”En beslutning på dette område i år vil sikre, at de aktører, der gerne vil opstille møller efter februar 2018, har mulighed for det,” siger Jan Hylleberg.

0:000:00