Opsamling: Det vil partierne med Danmarks areal

Altinget har i valgkampen sat fokus på prioriteringen af det danske landareal. Få overblik over, hvad partierne har sagt og spillet ud med.

Altinget har i valgkampen sat fokus på prioriteringen af Danmarks areal.
Altinget har i valgkampen sat fokus på prioriteringen af Danmarks areal.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Der tegner sig et bredt flertal for en bindende naturlov efter valget, og så tyder det også på, at der venter en fremtid, hvor det danske landbrug fylder gradvist mindre i landskabet.

Tema: Svin, solceller eller sommerfugle – Kampen om Danmark

Med både klimakrise, biodiversitetskrise og fødevarekrise har kampen om Danmarks areal aldrig synes mere afgørende. Størstedelen af arealet går lige nu til landbrug og fødevareproduktion, men samtidig er der flere steder store ønsker om mere natur og grønne energikilder på land.   

Frem mod det nye folketingsvalg sætter Altinget fokus på den danske arealanvendelse og afkræver politikerne svar på, hvordan de ønsker at balancere de mange hensyn i fremtiden. 

Find alle artiklerne i temaet her. 
 

Det er i hvert fald konklusionen, hvis man skal tro partiernes meldinger op til valget om prioriteringen af det danske areal.

Altinget har i de seneste måneder sat fokus på, at de nuværende mål og konkrete planer for de danske arealer overstiger den plads, der er til rådighed. Skulle der være plads til det hele, ville Danmark som minimum være nødt til at inddrage Skåne og Blekinge.

Nedenfor følger en opsamling på, hvordan de forskellige partier har forholdt sig til problemstillingen.

Venstre og Konservative vil begge firedoble produktionen af sol- og vindenergi på land, og de vil også begge have mere natur og skovrejsning.

Både V og K bakker op om en fælles naturlov i stil med klimaloven, der skal binde fremtidige politikere til at afsætte plads til natur og biodiversitet. De afviser dog ønsket fra de røde støttepartier og Alternativet om, at 30 procent af landet skal være beskyttet natur og har heller ikke selv fremlagt konkrete måltal for naturen.

V og K anerkender begge, at man med sidste års landbrugsaftale allerede er begyndt at finde noget af pladsen til de mange ønsker i landbruget, der i dag fylder cirka 60 procent af arealet.

Om der skal gøres yderligere ved landbrugets størrelse, er de to partier foreløbigt forbeholdne ved. Konservative vil først blive ”klogere på det efter valget”, og Venstre har heller ikke aktuelle planer om at tage mere landbrug ud af drift.

0:000:00