Organisationer advarer mod social afspecialisering med ny udligningslov

AFTALE: Flere organisationer frygter, at en detalje i udligningsreformen vil skabe yderligere afspecialisering på socialområdet. En ”relevant bekymring” siger minister, mens SF ærgrer sig. Ændringen ser dog ud til at stå fast.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) anerkender, at ændring i udligningsordningen kan gøre det dyrere at give en borgere med handicap et tilbud uden for kommunegrænsen.
Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) anerkender, at ændring i udligningsordningen kan gøre det dyrere at give en borgere med handicap et tilbud uden for kommunegrænsen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

En kommune risikerer fremover at stå med en endnu større regning, hvis man beslutter sig for at tildele en borger med handicap et botilbud i en anden kommune.

I hvert fald hvis Folketinget uændret vedtager det lovforslag, som skal føre den nyligt vedtaget aftale om en reform af den kommunale udligningsordning ud i livet.

Det advarer organisationer og analytikere mod i høringssvar til lovforslaget.

”Vi frygter, det vil skubbe yderligere på den afspecialisering, vi har set siden kommunalreformen, fordi den enkelte kommune får en yderligere tilskyndelse til at holde borgerne inden for deres egne kommunegrænser,” siger Heidi Thamestrup, der er formand i Landsforeningen Autisme.

Jeg ved fra min egen erfaring som kommunalpolitikere, at de økonomiske rammer og incitamenter betyder rigtig meget.

Charlotte Broman Mølbæk (SF)
Kommunalordfører

Den bekymring deles af formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen. Han har på twitter opfordret partierne bag aftalen til at udskyde det konkrete hjørne af reformen og få konsekvenserne ordentlig belyst.

Borgerne risikere at blive tabere
Samme holdning har man hos Landsforeningen Autisme.

”Vi mener, at det er nu, man skal handle, så man ikke bare skubber nye problemer foran sig,” siger Heidi Thamestrup.

Høringssvarene har også skabt bekymring blandt partierne bag aftalen. Ikke mindst hos SF hvor man mener, at kommunerne risikerer at få et helt skævt økonomisk incitament. 

”Kommunerne er meget økonomisk presset på socialområdet, og har i forvejen trukket mange borgere hjem til egne tilbud efter kommunalreformen. Den gavner ikke borgerne, og vi skal ikke skubbe mere i den retning,” siger Charlotte Broman Mølbæk.

0:000:00