Organisationer om klimalov: Regeringens handlepligt skal skærpes

HANDLING: Regeringens handlepligt skal skærpes i lovforslaget til klimaloven. Ellers kan den fortolkes frit og ende med at bremse klimaindsatsen, frygter en række organisationer. Ordførere er ikke bekymrede.

Regeringens handlepligt bør præciseres for at sikre, at klimaloven er bindende, mener organisationer. 
Regeringens handlepligt bør præciseres for at sikre, at klimaloven er bindende, mener organisationer. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Deres borgerforslag fik 50.000 underskrifter på mindre end to uger og lagde kimen til den klimalov, som inden længe fremsættes i Folketinget.

Men miljø- og udviklingsorganisationerne, som taler med én stemme i 92-gruppen, kritiserer lovforslagets beskrivelse af klimaministerens handlepligt, som er en central del af aftalen om klimaloven.

Formuleringen står nemlig til fortolkning, lyder det. 

”Man kan få en mistanke om, at uklarheden har til hensigt at bløde handlepligten op, men en sådan opblødning er der ikke basis for i december-aftalen,” skriver 92-gruppen i sit høringssvar til klimaloven.  

Man kan få en mistanke om, at uklarheden har til hensigt at bløde handlepligten op.

92-gruppen

Ifølge lovforslaget skal Klimarådet årligt vurdere, om drivhusgasserne reduceres i et tempo, som gør det realistisk at nå klimamålene i 2030 og 2050. Hvis det ikke er tilfældet, træder handlepligten i kraft og binder ministeren til at tage de nødvendige skridt.

”Der knyttes en handlepligt til klimalovens målsætninger om 70 procent reduktioner i 2030, det langsigtede mål om klimaneutralitet i senest 2050 samt delmål, som fastsættes af ovenstående mekanisme. Handlepligten indtræder, hvis det ikke kan anskueliggøres, at klimalovens mål nås”, står der i forslaget.

Handlepligt helt afgørende
Men beskrivelsen suppleres af en tilføjelse:
”Dette under hensyntagen til, at man endnu ikke kender de præcise virkemidler, der skal til for at nå hele vejen i mål i forhold til 70 procent reduktion af drivhusgasser i 2030 i forhold til 1990 samt klimalovens principper for klimaindsatsen.”

Og ifølge organisationerne skaber formuleringen uvished om handlepligtens reelle vægt.

Det blev eftertrykkeligt sagt, at klimaloven skal være bindende, da et bredt flertal i Folketinget blev enige om aftalen. Derfor bør formuleringen skærpes, så der ikke kan herske tvivl om hensigten, mener sekretariatsleder i 92-gruppen Troels Dam Christensen.

0:000:00