Overblik: Disse afgifter fjernes eller sænkes

NY AFTALE: Afgiften på nødder forsvinder, og det samme gør afgiften på PVC og ftalater, efter regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Radikale har landet en aftale, der sænker og fjerner afgifter for 720 millioner kroner. Se hvilke her.

Foto: /ritzau/Carsten Snejberg
Cecilie Gormsen

Den udskældte nøddeafgift bliver nu aflivet.

Det står klart, efter regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Radikale søndag eftermiddag indgik aftale om en ny erhvervs- og iværksætterpakke, der blandt andet sænker og fjerner afgifter for 720 millioner kroner. Samtidig bliver en række planlagte afgiftsstigninger annulleret.

Og blandt de afgifter, der nu helt bliver sagt farvel til, er afgiften på nødder og te.

Ifølge regeringen vil den nye aftale lette de administrative byrder for erhvervslivet, ligesom det vil medføre hjemvendt grænsehandel for cirka 220 millioner kroner årligt.

”Det har siden dag ét været en vigtig dagsorden for regeringen at rydde op i virvaret af afgifter, vi har herhjemme. Det betyder nemlig, at danskerne kan beholde flere af deres egne penge, og at virksomhederne ikke skal bruge unødig tid og penge på bøvlet administration af mere eller mindre skøre afgifter,” siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) i en pressemeddelelse.

Afgift på omstridt kemikalie afskaffes
Blandt de afgifter, som fjernes helt, er afgiften på PVC og ftalater, der har været kritiseret for at være en afgift på for eksempel regntøj. Det har Det Økologiske Råd ellers kraftigt advaret om, da man mener, at afgiften begrænser brugen af de to kemikalier. Også selvom nogle af ftalaterne er reguleret i EU.

”Det er stadig kun et lille mindretal af ftalaterne, der er på markedet. Der er stadigvæk behov for en afgift, der fremmer alternativer til PVC med ftalater,” lød det i oktober fra sekretariatsleder Christian Ege.

Både Venstre og Dansk Folkeparti har dog talt varmt for at fjerne afgiften:

"Det her er reelt en afgift på regntøj, rullegardiner eller det dækken, man har over sin Weber-grill. Det er lidt skørt at skulle forklare danskerne,” lød det tidligere på måneden fra DF’s skatteordfører, Dennis Flydtkjær.

Afgifter på følgende afskaffes
- Nødder (råstofafgiften)
- Te
- PVC og ftalater
- PVC-folier
- Engangslightere
- Emballage for pantbelagte drikkevarer (øl og sodavand)
- Tillægsafgiften på alkoholsodavand

Afgifter på følgende sættes ned
- Afgiften for små producenter af spiritus (destillerier)
- Elvarme
- El forbrugt i campingvogne på campingpladser og lystbåde i lystbådehavne
- Ledningsført vand forbrugt i campingvogne på campingpladser og lystbåde i lystbådehavne

Afgifter, hvor planlagte stigninger annulleres
- Chokoladeafgiften
- Vinafgiften
- En række forbrugsafgifter, herunder på kaffe.

Læs hele aftalen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)