Overblik: EU's grønne taksonomi deler vandene

Hvilke investeringer kan kaldes grønne? De debattører, som Altinget har spurgt, er fuldstændig uenige. 

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Ida Elmdal Thagesen

Spørgsmålet om EU's grønne taksonomi et eksempel på, at de grønne debatter mangler nuancer. Lynhurtigt erklæres det: Ja eller nej? For eller imod? Sådan skrev tidligere klimaminister, Connie Hedegaard, for nylig i et indlæg bragt af Altinget.

Selvom flere Altingets debattører også er blandt dem, der tydeligt markerer, at de er enten for eller imod, er der heldigvis også kommet mange grønne nuancer ud af Altingets temadebat om EU's grønne taksonomi. 

Især atomkraft og naturgas splitter. For er atomkraft grønt? Er naturgas?

Få overblikket over aktørernes holdninger her.

Mange frygter troværdighedstab
Blandt forskerne er der ingen tvivl: Taksonomien bør fokusere på de energiteknologier, som alle er enige om er bæredygtige. Ellers "risikerer den at miste sin troværdighed - og det er noget af det værste, der kan ske", advarer Lena Kitzing, som er lektor på DTU, og Marie Münster, som er professor på DTU.

For et værktøj der har til formål at skabe klarhed, samle investorer under fælles kriterier og være en ledestjerne for fremtidens bæredygtige investeringer er dette noget af det værste der kan ske.

Lena Kitzing og Marie Münster
Hhv. lektor, DTU og professor, DTU

Faktisk giver det "ingen mening" at anbringe gas på listen over grønne emner for investering, skriver professor Jens Hesselbjerg Christensen, professor i is-, klima- og geofysik på KU, for det er "ikke i overensstemmelse med målsætningen i Parisaftalen".

Samme toner høres fra Margrete Auken, medlem af Europa-Parlamentet for SF. Taksonomiens "troværdighed krakelerede, da EU-Kommissionen valgte at medregne atomkraft og naturgas", mener politikeren.

Klimapolitisk chef i Dansk Erhverv, Ulrich Bang, erklærer sig enig med ordene: "Hvis EU-kommissionens forslag om en taksonomi skal fungere, skal den baseres på klimavidenskaben for at være troværdig. Derfor er det ikke ideelt, at kommissionen nu foreslår at klassificere gas som en bæredygtig energiløsning."

Borgerlige politikere ser muligheder
Der er også dem, der ser muligheder i at kalde atomkraft og naturgas grønt. Her er tale om nogle af Danmarks borgerlige repræsentanter i EU-Parlamentet.

Atomkraft kan producere sikker, stabil, hurtig og CO2-neutral strøm til europæerne.

Søren Gade (V) og Linea Søgaard-Lidell (V)
Medlemmer af EU-Parlamentet

0:000:00