Parlamentarikere vil have udpeget energi-flaskehalse

ENERGI: Skal EU bevæge sig mod en rigtig energiunion, skal man tage konkrete skridt allerede nu. Det mener en række parlamentarikere, der opfordrer til ”name and shame” af EU's energi-flaskehalse.

EU's energi-flaskefalse skal frem i lyset, mener en række europa-parlamentarikere.
EU's energi-flaskefalse skal frem i lyset, mener en række europa-parlamentarikere.Foto: gsbrown99/flickr
Morten Øyen

Der er ingen grund til at vente på, at EU's langsommelige apparat skal komme med tiltag til en egentlig energiunion. Der kan allerede tages konkrete skridt nu.

Det mener en række parlamentarikere fra Europa-Parlamentets Energi og Industriudvalg. De har taget kontakt til EU-agenturet for samarbejde mellem energireguleringsmyndigheder (ACER) med ønsket om, at de sætter fokus på EU's energi-flaskehalse i deres årlige rapport over EU's energimarked.

Konkret vil de have, at ACER bruger en ”name and shame”-strategi for at få problematikken helt frem i lyset.

”Vi vil have sat fokus på det store tab, vi har ved, at vi ikke har et ordentligt energimarked i Europa. Der bliver holdt mange skåltaler om en energiunion for tiden, og det er meget fint. Men vi kan allerede gøre nogle konkrete ting nu, og det håber vi at kunne sætte fokus på,” siger Jeppe Kofod (S), der er en del af Europa-Parlamentets ACER-kontaktudvalg.

Skal vi arbejde mod en energiunion, kan vi allerede nu begynde kigge på, hvordan vi kan udnytte tingene bedre.

Jeppe Kofod (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Konkrete problemer
Han har sammen med repræsentanter fra den konservative, den liberale og den grønne gruppe i parlamentet taget kontakt til ACER's direktør, Alberto Pototschnig, som de også skal mødes med i starten af december. Og her vil de forsøge at presse på for, at agenturet opprioriterer arbejdet med at belyse, hvordan energiinfrastrukturen i Europa kan udnyttes bedre. Og komme med konkrete anbefaler til, hvordan det kan ske.

”Ser man bare på forbindelserne mellem Danmark og Tyskland, forhindrer tyskerne i dag den frie handel med el. Det er et konkret problem, hvor vi kunne udnytte de eksisterende forhold bedre. Skal vi arbejde mod en energiunion, kan vi allerede nu begynde at kigge på, hvordan vi kan udnytte tingene bedre,” siger Jeppe Kofod.

En nylig rapport fra Energinet.dk og den tyske systemoperatør TenneT viste, at det tyske net ikke er stærkt nok. For at spare udgiften med at tilrette nettet, har TenneT i stedet valgt at lukke for grænsen til Danmark. Det er ikke et enestående tilfælde, men en grænseproblematik, der findes flere steder inden for EU.

”Det er noget, vi skal have frem i lyset. Vi er godt klar over, at det nok kommer til at kræve ekstra ressourcer til ACER at løfte den opgave, men det er vi også indstillet på at arbejde for,” siger Jeppe Kofod.

0:000:00