Partier kræver svar på tilbageholdt regnefejl

KRITIK: Det er stærkt kritisabelt, at fødeministeren har siddet på centrale oplysninger uden at dele dem med Folketinget, mener Konservative og Venstre. De kræver nu ministeren på banen og truer med samråd.

Det kan ikke være rigtigt, at det er en ordfører – mere eller mindre tilfældigt – som skal løfte sløret for en afgørende regnefejl, som ministeren har kendt til i flere måneder.

Sådan lyder det fra både Konservative og Venstre, der kræver fødevareminister Mogens Jensen (S) på banen, efter det er kommet frem, at han siden slutningen af august har kendt til regnefejlen, der har vist, at landbrugets klimabelastning er meget højere, end man troede.

Det er nemlig først 20. november, at offentligheden får kendskab til regnefejlen. Det sker, da Radikales miljø- og fødevareordfører, Zenia Stampe, på Facebook gør opmærksom på fejlen efter et ordførermøde, hvor fejlen er blevet nævnt i en Powerpoint-præsentation.

Tema i forhandlinger
Imens har udtag af landbrugets lavbundsjorde været en central del i finanslovsforhandlingerne i flere uger, ligesom landbrugets klimabelastning i lige så lang tid har været et tema i forhandlingerne om en ny klimalov.

"Jeg vil efter nytår afkræve ministeren skriftligt svar på, hvorfor Folketinget ikke blev orienteret. Giver det ikke et tilstrækkeligt svar, så må vi tage et samråd," siger Konservatives Mette Abildgaard, der var med til at forhandle den nye klimalov.

Hun fortæller, at regnefejlen ikke kom frem i forbindelse med forhandlingerne om klimaloven. 

"Vi drøftede, om der skulle indskrives politiske reduktionsmål for landbruget. Derfor har jeg også svært ved at forstå ræsonnementet bag, at man skulle tilbageholde den viden."

V truer med samråd
Også hos Venstre kræver man ministeren på banen. Fødevareordfører Erling Bonnesen henviser til, at udtag af lavbundsjorde over hele efteråret har været et meget aktuelt tema, og at det er utilfredsstillende, at ministeren har "puttet" med oplysningerne.

Han ønsker, at fødevareminister Mogens Jensen nu af sig selv aktivt redegør for, hvad der er op og ned i sagen, og hvad regnefejlen kan få af konsekvenser for klimaindsatsen i landbruget.

"Det burde være en smal sag for regeringen at lægge alt frem. Og sker det ikke, så vil vi gå videre ad samrådsvejen. Det kan godt blive nødvendigt, for vi bliver nødt til at vide, hvad konsekvenserne er, og være sikker på, at vi har det rette grundlag at kunne føre forhandlinger på," siger Erling Bonnesen.

, ,

Forrige artikel Her er årets mest læste energi- og klimadebat Her er årets mest læste energi- og klimadebat Næste artikel Minister tilbageholdt central regnefejl for Folketinget i månedsvis Minister tilbageholdt central regnefejl for Folketinget i månedsvis