Partier savner klimaambitioner: Regeringen vil kun hjælpe gaskunder med regningen

Det er ikke nok kun at sende en skattefri check til borgere med lav indkomst, der har fået en høj gasregning denne vinter, lyder det fra både støttepartier og opposition. Fredag fortsætter forhandlingerne om de tårnhøje energipriser.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Fredag morgen fortsætter forhandlingerne om økonomisk hjælp til vinterens tårnhøje varmeregninger. Og en række partier kræver, at der skal mere på forhandlingsbordet.

På det indledende forhandlingsmøde torsdag slog klimaminister Dan Jørgensen (S) fast, at regeringen ønsker at uddele en ”automatiseret varmecheck” til husstande med mindre indtægter og som er hårdt ramt af prisstigningerne på naturgas.

Det er oplagt at koble forhandlingerne til en omstillingshjælp. Vi ved godt, at naturgas er klimaskadeligt, nu ser vi også, at det er en dårlig forretning.

Signe Munk (SF)
Klima- og energiordfører

I Danmark er der 2,7 millioner husstande, men ved at zoome ind på fjernvarmeområder med høj gasandel og husstande med individuelt gasfyr, er vi nede på 440.000 husstande, der potentielt kan komme i betragtning.

Hvem af dem, der så opfylder regeringens indkomstkriterie, og hvor meget de kan se frem til at få tilsendt, forventer partierne, at regeringen har sat tal på til mødet fredag.

”Regeringen er kommet med et udspil på hensigtsniveau. Nu skal vi ned og forhandle konkret. Der sidder mange danskere ude og er utrygge over de høje varmepriser, så det er afgørende, at det kommer til at ske noget hurtigt,” siger SF’s klimaordfører Signe Munk.

Også hos Venstre savner man, at regeringen sætter konkrete tal på og i øvrigt skruer op for klimaambitionerne.

”De høje priser på varme og strøm er et alvorligt problem for mange, så det er godt, at vi kommer i gang med drøftelserne. Men vi er betænkelige ved det, regeringen har lagt frem,” siger Venstres klimaordfører Marie Bjerre og tilføjer:

”Regeringen har intet sagt om økonomien, hvor mange skal have hjælp, hvor meget de skal have, om det skal gentage sig næste gang priserne stiger eller hvor pengene skal komme fra.”

Hun fortæller, at Venstre stadig ønsker at få sænket elafgiften hurtigt, så der ikke kun gives en hjælpende hånd til dem med gas, men også til alle husstande, der har oplevet en højere elregning. Det vil samtidig tilskynde en elektrificering. Oveni mener hun, at der skal ses konkret på, hvordan man kan få husstande og varmeværker væk fra gas.

0:000:00