Dyhr: Ministerier bør tvangsfodres med klimakrisen

DEBAT: Hverken VLAK-regeringen eller Finansministeriet har opfattet, at kloden befinder sig i en undtagelsestilstand. Og det er næsten til at tude over, mener SF-formand Pia Olsen Dyhr, der vil have flere ministerier til at sammentænke klima og økonomi.

Af Pia Olsen Dyhr
Formand, Socialistisk Folkeparti

2016 slog global varmerekord, og Arktis oplever denne vinter, hvad der på de kanter nærmest må betragtes som en hedebølge.

Klimaforandringerne er en realitet, hvis konsekvenser mærkes nu og her, også af danske familier og virksomheder – eksempelvis som ekstremregn, oversvømmelser og orkaner.

Klimapolitik løsrives fra økonomisk politik
Jeg mener, at vi bør føre klimapolitik ud fra en erkendelse af, at kloden befinder os i en undtagelsestilstand. Og det duer ikke, at man løsrevet fra denne erkendelse fører økonomisk politik uden at skele til klimaet. Hver gang vi diskuterer klimatiltag på Christiansborg, bliver vi mødt med et ’hvad koster det?’ eller et ’kan det betale sig?’.

Det er ret og rimeligt at opføre sig økonomisk ansvarligt, men når det handler om at forebygge klimaforandringer og tilpasse os ekstremregn og stigende vandstand i vores fravande, bliver vi nødt til at tænke og investere langsigtet. Faktisk er det også økonomisk set uansvarligt at gøre det modsatte.

Prop klimakrisen ind i hovedet på de økonomiske ministerier
Vi i SF vil arbejde ihærdigt på, at den filosofi bliver integreret i det næste regeringsgrundlag og bliver en standard i Finansministeriet, Skatteministeriet og de øvrige ministerier. Vi skal simpelthen have proppet klimakrisen ind i hovedet på de økonomiske ministerier.

Den blåsorte blok i Folketinget opfører sig desværre økonomisk og klimamæssigt uansvarligt. VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti har i to finanslovsforlig har besluttet at spilde over en halv milliard kroner årligt på at sænke registreringsafgiften, hvilket vil føre til flere benzin- og dieseldrevne biler, mere trængsel på vejene, større CO2-udledninger, mere luftforurening og mere støj.

Samtidig har Venstre-folk på stribe undsagt den kollektive transport ud fra et mantra om, at ’nu er det vejenes tur’.

Vejenes tur! Ikke mindst Venstre har i årevis nedprioriteret de kollektive løsninger. Brugerne af benzin, diesel og andre olieprodukter skal selvfølgelig hjælpes på vej mod mere klimavenlige valg. Transportpolitik skal tænkes sammen med klima, energi og langsigtet bæredygtig, økonomisk udvikling.

Afgiftsomlægning på el-biler er næsten til at tude over
Paris, Amsterdam, Oslo og andre byer forsøger at gribe ind over for den luftforurening, som blandt andet dieselbilerne fører med sig. Vi har oplevet et ’Dieselgate’ med snyd med data, og det ser nu ud til, at diesel er ved at blive en veritabel tabersag.

Løsningerne på byernes udfordringer kender vi: Bedre kollektiv transport, flere cykelstier, bedre byplanlægning, grønne lunger… og el-køretøjer.

Selvfølgelig skal vi have el-fjerntog, el-lokaltog, el-busser, el-skraldevogne, el-taxaer og el-personbiler i Danmark. Derfor er det næsten til at tude over, at regeringen afviser at løfte så meget som en lillefinger for salget af elbiler – et salg, der er gået fuldstændig i stå efter en tåbelig afgiftsomlægning for godt et år siden.

Elbiler er godt for lokalmiljøet, mindsker vores afhængighed af olie og mindsker udledningen af CO2. Samtidig kan elektrisk transport være med til at øge værdien af vindenergi, hvis opladningen sker intelligent.

Jeg synes, der er vildt spændende, at Frederiksberg er vært for internationale forsøg med elbiler, der både kan lade strøm fra elnettet og levere ydelser til elnettet. Når vindenergien i fremtiden kommer til at dække, hvad der svarer til 60-70 og måske endda 80 procent af elforbruget (hertil kommer solceller med videre), bliver der behov for mere fleksibelt energiforbrug og bedre muligheder for lagring.

Vi i SF opfordrer alle til at sige farvel til den sorte fortid og hilse vores grønne fremtid velkommen.

Forrige artikel LA: Lad os omfavne GMO-afgrøder i landbruget LA: Lad os omfavne GMO-afgrøder i landbruget Næste artikel Det Økologiske Råd: Djævlen ligger i detaljen i energiunionen Det Økologiske Råd: Djævlen ligger i detaljen i energiunionen
 • Anmeld

  Jens Voldby Crumlin

  Brug for samlet modspil omkring afvikling af olielicenser

  Der er rigtig mange gode målsætninger i Pia Olsen Dyhrs indlæg. Men jeg mangler en udmelding om SFs strategi for afvikling af Danmarks udvinding af fossile energikilder. Olieselskaberne presser voldsomt på for bedre skattebetingelser og regeringen vil sandsynligvis give efter for at sikre mia. investeringer i en langsigtet klimaskadelig udvinding. Der er i den grad brug for et modspil fra de grønne partier med et samlet forslag til forsvarlig nedlukning af oliefelterne i Nordsøen og stop for yderligere udstedelser af licenser.
  Læs olieindustriens artikel fra idag:
  http://energiwatch.dk/Energinyt/Olie___Gas/article9313080.ece

 • Anmeld

  Henrik V Blunck

  Hvorfor stemte SF stå for L185?

  Hvis det virkelig handlede om miljø, hvorfor stemte SF og alle andre partier - undtagen Alternativet - så for L185?

  Det har ingen ønsket at forklare, selvom det længe har været tydeligt for enhver, at en grøn omstilling ville koste noget. Alle taler råderum, og mange vil bruge det på skattelettelser. Solceller og vind er vejen frem, men vi når ingen vegne så længe man stemmer imod sund fornuft.

  Er man imod, stemmer man NEJ, ikke hverken Ved ikke eller undlader at stemme. Så kan det være politik igen kommer til at handle om holdninger. Den dag kan vi begynde at tale om miljøpolitik.

  Før den dag er der ingen der har grund til at pudse nogen glorie, desværre. Det er vores børn og børnebørn der kommer til at betale prisen hvis ikke flere begynder at tale den sorte miljøpolitik imod. Lad os ikke ende i Trump-logikkens tidsalder. På forhånd tak. :-)

 • Anmeld

  Ella Hilker · Haverefugiey

  Godt brølt! Pia O. D.

  Jeg har lige været hørt Meteolog Jesper Theikgaards foredrag om klimaændringer.
  Det er nu, der skal tænkes på klodens tilstand om 10 år,
  Hvis ikke udfordringerne tages politisk op: Flere orkaner, mere tørke og ekstrem regn og endlig opvarmning over 2 graders celcius.

 • Anmeld

  Asbjørn Bjerre · Konsulent

  Ingen kvaler, børnene betaler ...

  Vi har under tidligere blåsorte regeringer haft et "grønt flertal", der bestemte. Nu er der mere end nogensinde brug for, at et ansvarligt flertal i Folketinget igen går sammen om at forhindre den aktuelle kortsigtede finansministerielle "kan det betale sig her og nu" styring.
  Pia Olsen Dyhr har jo ret. Klimaproblemerne er alvor. Nødvendigheden af grøn omstilling er en kendsgerning.
  Politikere, der mener økonomiske hensyn skal styre alt, må glæde sig over at grøn omstilling også økonomisk kan "betale sig", hvis man anvender en tidshorisont længere end en valgperiode.

 • Anmeld

  Allan Christensen · Kemiingeniør

  Pesticider atomkraft og fossile brændstoffer

  Det er en ulykke af dimensioner om den traditionelle teknologiudvikling, herunder udviklingen af pesticider, atomkraft og fossil brændstofteknologi, ikke har bidraget til et økologisk mindre uansvarligt jordbrug, og til at vi på så kort tid har kunnet få så megen velfærd, pædagogik og miljøteknologi med så uventet få ødelæggende konsekvenser for naturen, klimaet og vore efterkommeres fremtidsudsigter til følge.

 • Anmeld

  Eigil Kirkegaard · Pensioneret lektor

  Diskusion eller dogmer

  Johannes Kruger, tidligere professor ved institut for Geografi , Kæbenhavns Universitet, med forskningsområdet Gletsjere og landskab i samspil med klimaet før og nu har for kort tid siden udgivet bogen: Klimamyten- Undertittel : Et opgør med tidens co2 panik. Jeg håber I har medlemmer i partiet der forsøger at undersøge alle sider af påstandende om klimaændringerne. Og navnlig påstanden om at de er menneskeskabte. M.v.h

 • Anmeld

  Hanna Bab

  Hellige grønne

  Måske Pia og alle hellige grønne burde læse Berlingske i dag Opgør med en klimaskeptiker. Tror geograf og professor emeritus Johannes KrUger har fat i det helt rigtige. Klimaændringer er naturlige processer bl.a. Variationer i solens aktiviteter, jordens skiftende hældninger og bane om solen og påvirkninger fra verdensrummets kosmiske stråler.

 • Anmeld

  Ella Hilker

  Johannnes Kryger CO2 panik

  Igen i følge meteorlogen Jesper Theilgaard er det ikke alene CO2 som er problemet, men også andre gasarter som er påvirker klimaet bl.a. lattergas og metan. Jeg ved ikke om Jonannes Kryger forholder sig til disse gasarter, idet jeg ikke har læst hans indlæg. Måske er det en mangel! Men under alle omstændigheder er der forandringer på vej med større og flere orkaner. mere udbredt ørken, og hvordan imødegår jordens befolkning dette? Har Johannes svar på dette?

Blå partier efterlyser regeringsudspil til klimalov

Blå partier efterlyser regeringsudspil til klimalov

KLIMALOV: Både Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti forventer et udspil fra regeringen, inden forhandlingerne om en ny klimalov starter senere på måneden. De tre blå partier kræver, regeringen åbner op for, hvordan den vil nå klimamålet.