Podcast#4: Sláinte! Fremtidsdebat, topledere og en Brexit-skål med irsk whisky

PODCAST: Fælles forsvar, flygtningekvoter og styrket ØMU – sådan laver man et juletopmøde om alle Danmarks forbehold på én gang. Men hvordan laver man en Brexit-aftale om Nordirland uden at antænde en ny grænsekrig? Hør om det hele i denne uges udsendelse frisk fra EU-topmødet i Bruxelles.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde så svært ved at vikle sig ud af de tumultariske finanslovsforhandlinger, at han torsdag kom flere timer for sent til årets sidste møde med de andre europæiske topledere i Bruxelles.

Og så skulle han oven i købet til et topmøde, hvor næsten alle emnerne handler om store udviklinger, som Danmark ikke kan være med til på grund af EU-forbeholdene: Nyt forstærket samarbejde om forsvar, reform af den fælles flygtningepolitik og planer om en styrket Økonomisk og Monetær Union (ØMU).

Det kan du høre om i den seneste udgave af ’Parlamentet’ – Altingets podcast om Europa – som i denne uge er en Topmøde Special, optaget i topmødecenteret i EU’s rådsbygning.

Her fortæller Rikke Albrechtsen også om en ny satsning på mere grøn energi i Europa og om EU’s voksende bekymring over de demokratiske problemer i Polen, der netop har fået ny regeringsleder.

Thomas Lauritzen skruer låget af en flaske Jameson’s whisky for at sige både skål og ’sláinte’ til den erfarne irske tv-journalist Tony Connelly, der netop har udgivet en bog om Irland og Brexit.

I ugens interview fortæller Connelly, som selv er vokset op i Derry ved den nordirske grænse, hvorfor netop Nordirland risikerer at blive det problem, der vælter forhandlingerne om Storbritanniens fremtidige forhold til EU.

Tony Connelly forklarer også, hvordan den samme grænsekonflikt på den anden side kunne ende med at tvinge Theresa May til en blødere aftale om Brexit, end hun havde tænkt sig.

Bliv klogere på både grænselandet, whiskyen, de skrøbelige irske champignoner og hele Irlands sprængfarlige dilemma i denne uges podcast.

Klik her og abonner på Parlamentet i iTunes. Find os på Soundcloud her.

Forrige artikel Podcast#2: Oh Angela! Oh Martin! Tysk regeringskrise, vindmøller og Paradise Papers Podcast#2: Oh Angela! Oh Martin! Tysk regeringskrise, vindmøller og Paradise Papers Næste artikel Ajour #2: Drømmen om den magtfulde klimaminister Ajour #2: Drømmen om den magtfulde klimaminister
Forskningsminister: ”Nu binder vi os til den grønne mast”

Forskningsminister: ”Nu binder vi os til den grønne mast”

INTERVIEW: Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har talt for at få mere politisk kontrol med fordelingen af forskningsmidlerne. Den skal skubbes i en grøn retning, mener hun og regeringen. Nu siger hun, at hun også vil følge mere med i, om pengene så kommer ud og gøre gavn for den grønne omstilling. Hvis ikke, skal der sadles om fra politisk side.