Præsidiet giver kritik af Corydon i Dong-sag

KRITIK: Folketingets Præsidium giver finansminister Bjarne Corydon (S) skarp kritik for at have givet Folketinget for få oplysninger i forbindelse med salget af dele af Dong. Enhedslisten kalder nu finansministeren i samråd.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Anne JustesenLise-Lotte Skjoldan

Finansminister Bjarne Corydon (S) modtager nu kritik fra Folketingets Præsidium i Dong-sagen.

Præsidiet kommer med kritikken i et brev til Kristian Thulesen Dahl (DF) på baggrund af en klage, som han har indgivet. I brevet fra præsidiet skriver de blandt andet: 

"Præsidiet finder det utilfredsstillende, hvis en almindelig mistro til folketingsmedlemmers evne eller vilje til at iagttage fortrolighed generelt fører til en uvilje i regeringen og forvaltningen mod at give medlemmerne adgang til fortrolige oplysninger."

De understreger, at det er vigtigt, at informationer fra regeringen videregives til Folketinget.

"Det er afgørende for Folketingets og dets medlemmers muligheder for at udøve deres funktioner i det danske statsstyre, at de har mulighed for at modtage fyldestgørende, sandfærdige og retvisende oplysninger fra regeringen og forvaltningen," står der i brevet. 

Bjarne Corydon får kritik for at have givet Folketinget alt for få oplysninger i forbindelse med salget af Dong-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs sidste år.

Corydon: Godt brev fra Præsidiet
DF-formand og næstformand for Folketingets Finansudvalg, Kristian Thulesen Dahl, klagede i slutningen af april til Folketingets Præsidium over, at finansministeren ikke ville fremlægge alle oplysninger om Dong-salget til medlemmerne af Folketingets Finansudvalg. Udvalget vedtog sidste år det aktstykke, som godkendte salget af Dong-aktier til Goldman Sachs. 

Bjarne Corydon har i et svar på klagen forklaret til præsidiet, at han ikke har fremlagt alle oplysninger, da Folketinget ifølge finansministeren tidligere har videregivet fortrolige oplysninger til blandt andet pressen.

"Ministeren har anført eksempler på situationer, hvor oplysninger, der er overgivet til folketingsudvalg i fortrolighed, efterfølgende er optrådt i medierne," står der i brevet. 

Bjarne Corydon erklærer sig tilfreds med Præsidiet, til trods for kritikken. Han mener, at hensynet til statens interesser er saglig begrundelse for ikke at udlevere alle oplysninger til Finansudvalget om sagen:

"Præsidiet giver en god gennemgang af de hensyn, der skal tages i de her sager. Deres vurdering er, at vi har fulgt de regler, der gælder. Der kan være tungtvejende hensyn til statens økonomiske interesser, som man bliver nødt til tage i den her type sager, og det er jo det, vi har gjort," siger Corydon til TV 2 News. 

Enhedslisten: Alvorligt for Corydon
Enhedslisten vil nu på baggrund af kritikken fra præsidiet indkalde Bjarne Corydon i endnu et samråd om Dong-sagen. Partiets medlem af Finansudvalget Frank Aaen mener, at det er stærkt kritisabelt, at Folketinget ikke fik nok oplysninger før salget af Dong til at vurdere, om salget var klogt.

"Det er en hård kritik af finansministeren, og jeg forventer, at han lytter meget grundigt til kritikken. Det er Folketingets øverste ledelse, der råber vagt i gevær over forløbet. Det er alvorligt for finansministeren," siger Frank Aaen i en pressemeddelelse.

Derfor vil partiet nu indkalde Bjarne Corydon i samråd, hvor de beder finansministeren beklage, at Folketinget ikke fik afgørende dokumenter at se, før salget af Dong blev gennemført. Samtidig vil Enhedslisten have finansministeren til at oversende dokumenterne nu. 

"Jeg indkalder nu finansministeren i et samråd, hvor han må svare klart på Præsidiets kritik. Efter min mening bør finansministeren på baggrund af kritikken beklage over for Folketinget, at han hemmeligholdt afgørende oplysninger i en så vigtig sag," siger Frank Aaen

Dokumentation

Enhedslisten kalder Bjarne Corydon i samråd på baggrund af kritikken fra Præsidiet. Frank Aaen har stillet følgende samrådsspørgsmål:

"Vil ministeren beklage over for Folketinget, at regeringen ikke lod Folketingets partier se afgørende dokumenter, før beslutningen om at sælge dele af Dong til Goldman Sachs?"

"Hvilke konsekvenser vil Præsidiets udtalelse få for regeringens fremtidige håndtering af lignende situationer?"


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00