Pres på Lilleholt for at søge opbakning til VE-forhandlinger i EU

MANDAT: Manglende forhandlingsmandat gør det svært for Danmark at alliere sig i kampen for mere vedvarende energi i EU, frygter Det Økologiske Råd. Ministeren vil søge nyt mandat efter påske. S vil ikke lægge sig fast på et tal på forhånd.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) vil efter påske vende tilbage til Europa-Udvalget og få et nyt mandat til at forhandle om direktivet.
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) vil efter påske vende tilbage til Europa-Udvalget og få et nyt mandat til at forhandle om direktivet.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

I et møde i Europa-Udvalget før jul søgte energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) mandat til at forhandle om et fornyet VE-direktiv i EU.

Nærmere bestemt for målet for, hvor meget vedvarende energi der skal være i EU i 2030. Det mål er i dag 27 procent, men skal formentlig hæves.

Ministeren fik noget usædvanligt et midlertidigt mandat til at arbejde for et mål på 30 procent – men kun for mødet den følgende mandag, 18. december, med støtte fra Socialdemokratiet. Dog under betingelse af, at ministeren vendte tilbage og fik fornyet sit mandag efter mødet.

”Vi kan ikke give en blankocheck til, at regeringen også de næste fire måneder kan gøre ingenting, hvis der opstår muligheder. Så må vi have et mere fleksibelt mandat,” sagde Jens Joel (S) i december.

Det er usædvanligt, at man har et mandat, der kun gjaldt for det første møde. Dybest set betyder det, at man ikke kan arbejde for noget som helst, der ligger over EU-Kommissionens udspil.

Søren Dyck-Madsen
Det Økologiske Råd

Artiklen fortsætter efter videoen.

Nu nærmer kalenderen sig april, og mandatet er endnu ikke blevet fornyet.

Fordi Dansk Folkeparti generelt ikke bakker op om forhandlingerne i forbindelse med EU’s energiunion og lignende, er regeringen afhængig af Folketingets største parti.

I december sagde Joel, at han gerne ville give, så Danmark kan arbejde for en højere målsætning. SF, Alternativet og Enhedslisten talte alle for et dansk udgangspunkt på 35 procent – på linje med Europa-Parlamentets holdning.

0:000:00