Prisen på solcelleanlæg er faldet drastisk

KORT NYT: Solceller er nu tættere på at kunne konkurrere på prisen med andre el-teknologier. Produktionsomkostningerne for solceller er faldet markant det sidste år, og prisen vil falde yderligere de næste 35 år. Det viser en ny opgørelse fra Energistyrelsen.

Det er blevet langt billigere at producere både store og små solcelleanlæg.

Det viser Energistyrelsen og Energinet.dks nyeste opdatering af teknologikataloget for el- og fjernvarmeteknologier. Reduktionen af omkostningsprisen gælder således både for små solcelleanlæg til husstande, mellemstore solcelleanlæg og store solcelleanlæg. Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Opdatering viser, at særligt prisen for store solcelleanlæg er blevet konkurrencedygtige. Elproduktionens omkostninger er nemlig faldet fra ca. 90 øre for 1 kWh i 2014 til omkring 55 øre for 1 kWh i 2015. Dermed er solcelleanlæg nu på niveau med produktionsomkostningerne for havvind og kraftvarmeanlæg fyret med naturgas eller kul. Dog er data fra vindkraft og øvrige teknologier ikke opdateret i teknologikataloget endnu. 

Det ser også godt ud for solcelleanlæg i fremtiden. Omkostningspriserne for solcelleanlæg forventes at blive halveret i perioden frem til 2050. Her forventes et stort solcelleanlæg at producere 1 kWh for ca. 25 øre.

De lavere omkostninger betyder, ifølge Energistyrelsen, at solceller vil få en mere fremtrædende rolle i fremtidens energisystem. 

0:000:00