Debat

R: Regeringens energipolitik er grøn idioti

DEBAT: Regeringen arbejder efter "grøn realisme", men der er ikke noget grøn realisme i at lukke øjnene for verdens klimaproblemer, skriver Martin Lidegaard (R). Hele verden kigger på Danmark for at blive inspireret, og på den måde gør vi en forskel, mener han.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Martin Lidegaard (R)
Finansordfører

"Grøn realisme" kalder regeringen sin stille massakre på dansk energipolitik. Det er falsk varebetegnelse, så det basker.

For det første er der ikke nogen som helst realisme i at lukke øjnene for verdens klimaproblemer, især ikke når man faktisk kunne gøre noget ved dem. Det haster med de CO2-reduktioner. De kan hverken vente på EUs ikke-fungerende kvotesystem eller Venstres nølen.

Tværtimod er det kun eksemplets magt, den konkrete implementering af ny, økonomisk, ren teknologi, der kan gøre en forskel. Hele verden kigger på Danmark, bliver inspireret af Danmark, fordi vi i disse år beviser, at der ikke er en modsætning mellem at gå grønt og få god, billig energi. Vi gør en kæmpe forskel.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

For det andet er det sort propaganda, når Venstre siger, at regningen er blevet meget større, end vi troede i 2012, da vi lavede vores historiske energiforlig. Det er lige omvendt! Vel er PSO'en steget, men det skyldes jo, at elprisen - ikke mindst som følge af den billige vind - er faldet dobbelt så meget. Danskernes samlede elpris, inklusive PSO, er altså langt lavere, end vi forudsatte i 2012.

Faktisk ligger de danske elpriser - inklusive PSO, men eksklusive moms og andre afgifter - under gennemsnittet i EU. Læg dertil, at den vedvarende energi også er blevet meget billigere. Vi troede eksempelvis, at de kystnære møller skulle koste syv milliarder kroner - nu koster de 3,6 milliarder kroner.

Venstres energipolitik har intet med grøn realisme at gøre. Det er grøn idioti.

Martin Lidegaard, finansordfører for Radikale

Vi skal ikke længere være nummer et
For det tredje er regeringens politik ødelæggende for hele energisektoren og industriens mulighed for at planlægge. Regeringens helt åbenlyse og uansvarlige brud på energiforliget er et klokkeklart brud på den ædle danske parlamentariske tradition, hvor et forlig er et forlig til det opsiges op til et valg.

Det gør det også umuligt for alle investorer og aktører i energisektoren at planlægge og for nogle af vores største eksportvirksomheder at lægge langsigtede eksportplaner. Især regeringens vanvittige idé om at droppe de kystnære møller EFTER udbuddet er sluttet er en bananstat værdig.

Venstre har nu som erklæret mål, at Danmark ikke længere skal være nummer ét i verden på energi. Tværtimod skal vi frivilligt afgive vores grønne førerposition.

Årtiers bredt funderet arbejde med at udvikle, implementere og eksportere ren, sikker og billig energiforsyning, skal smides ud, netop som den bærer kæmpe frugter i form af stor klimapolitisk indflydelse, grøn eksport og med stort potentiale til at blive kopieret ind i den europæiske energiunion med en kæmpe sikkerhedsgevinst til følge.

Venstres energipolitik har intet med grøn realisme at gøre. Det er grøn idioti.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00