Støttepartier vil slås for penge til psykiatri og arvesager fra satspuljen

UDSPIL: Psykiatri og tobaksafgift tegner til at blive de sundhedspolitiske jokere i forhandlingerne om finansloven. Støttepartier vil hjælpe regeringen med valgløfte om sygeplejersker, men regionerne skal selv bestemme, hvem de ansætter, mener Radikale.

Regeringen prioriterer sundhedsområdet, sagde Nicolai Wammen ved fremlæggelsen af regeringens finanslovsudspil.
Regeringen prioriterer sundhedsområdet, sagde Nicolai Wammen ved fremlæggelsen af regeringens finanslovsudspil.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Et finanslovsudspil uden de store overraskelser på sundhedsområdet, men med et pænt løft, hvis man vel at mærke medregner den aftale, regeringen allerede har indgået om regionernes økonomi.

Det præsenterede finansminister Nicolai Wammen (S) onsdag på et pressemøde.

"Med det her udspil siger vi, at sundhedsområdet er noget af det, der er allervigtigst for regeringen. Og det er, fordi vi kan se, at det også er noget af det, der er allervigtigst for danskerne," sagde Wammen.

Regionerne fik med årets økonomiaftale et løft på 1,5 milliarder kroner. I regeringens udspil er der yderligere afsat 300 millioner kroner i 2020 til at ansætte flere sygeplejersker i sundhedsvæsenet. Beløbet stiger til 600 millioner kroner årligt i årene 2021-2023.

Ud over regeringens egne prioriteter er der i udspillet afsat en forhandlingsreserve på 2,1 milliarder kroner. 

Psykiatrien syltes
En god del af dem skal gå til psykiatrien, hvis det står til Enhedslisten. 

Partiet har en såkaldt akutmilliard til psykiatrien som et af sine hovedkrav i de kommende forhandlinger, fortalte politisk ordfører Pernille Skipper (EL) og sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL) på et pressemøde i sidste uge. Pengene skal blandt andet bruges på flere sengepladser og bedre personalenormeringer på de psykiatriske afdelinger.

Og det krav kommer de til at stå fast på, siger Peder Hvelplund onsdag. Han undrer sig over, at der ikke er afsat "en bøjet femøre" til psykiatrien i regeringens udspil.

"Det er afgørende for os, at psykiatrien får et konkret løft. Det skal leveres i finansloven, for der er ikke penge til det i økonomiaftalen. Den dækker bare demografien," siger han.

0:000:00